detector.media
16.07.2021 16:47
У Білорусі визнали «екстремістським» телеграм-канал і чат-бот ініціативи Тихановського
У Білорусі визнали «екстремістським» телеграм-канал і чат-бот ініціативи Тихановського
Його включили до «республіканського списку екстремістських матеріалів».

Суд Центрального району Мінська 12 липня визнав «екстремістським» телеграм-канал, чат і чат-бот ініціативи «Країна для життя», блогера ютуб-каналу «Країна для життя», чоловіка кандидатки в президенти Білорусі, лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Сергія Тихановського, а також телеграм-канал однойменного фонду. Про це 16 липня повідомило «Єврорадіо».

Їх включили до «республіканського списку екстремістських матеріалів». 

Нагадаємо, у Білорусі 6 травня 2020 року правоохоронці затримали блогера ютуб-каналу «Країна для життя» Сергія Тихановского та блогера каналу «Народний репортер» Сергія Петрухіна

Згодом у Білорусі затримали понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тихановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

Білоруський слідчий комітет 9 червня висунув звинувачення «в організації та підготовці акцій, які брутально порушили громадський порядок» Сергію Тихановському та ще семи особам. 20 червня стало відомо, що йому продовжили термін тримання в одиночній камері до 26 червня

28 червня 2020 року президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що «дав сигнал» затримати своїх політичних опонентів – блогера Сергія Тихановського та Віктора Бабарика, бо вони «хочуть розхитати ситуацію всередині країни» і «піти наступом на чинну владу». 

23 липня суд Могильова заарештував ще на 15 діб блогера ютуб-каналу «Країна для життя» Сергія Тихановського. Йому інкримінують участь 27 травня в масових заходах, під час яких збирали підписи за кандидатку в президенти Білорусі, його дружину Світлану Тихановську. З липня 2020 року йому неодноразово продовжували арешт.

11 березня 2021 року головне слідче управлінням Слідчого комітету Білорусі повідомило, що завершило розслідування кримінального провадження щодо Тихановського. Йому висунули остаточне звинувачення за ч.1 ст.293 (організація масових заворушень), ч.3 ст.130 (розпалювання соціальної ворожнечі), ч.2 ст.191 (перешкоджання роботі ЦВК) та ч.1 ст.342 (організація дій, що грубо порушують громадський порядок) Кримінального кодексу Білорусі.

У червні 2021 року Савецький районний суд Гомеля став на бік податкової інспекції Білорусі в справі проти Тихановського. Його зобов'язали виплатити понад 250 тисяч білоруських рублів (100 тисяч доларів) податку за 900 тисяч доларів, які «знайшли» в нього за диваном під час обшуку в червні 2020 року. Блогер, своєю чергою, написав у скарзі, що це не його гроші й він не знав про їх походження, не міг їх витратити, оскільки був і досі перебуває у в'язниці.

Сергій Тихановський запустив свій ютуб-канал «Країна для життя» рік тому. Блогер за допомогою місцевих жителів розповідає про умови та проблеми в різних регіонах країни. Крім того, він оголосив про намір брати участь у президентських виборах у Білорусі. Через затримання йому не вдалося подати документи, тому замість нього зареєструвалася його дружина Світлана Тихановська.

Фото: Єврорадіо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY