detector.media
16.07.2021 14:03
У Білорусі силовики розгромили офіс «Радіо Свобода» та затримали журналістів (ВІДЕО)
У Білорусі силовики розгромили офіс «Радіо Свобода» та затримали журналістів (ВІДЕО)
Силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.

У п'ятницю, 16 липня, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Після обшуків приміщення було опечатане.  

Також у п’ятницю правоохоронці прийшли з обшуками до журналіста «Радіо Свобода» Олега Груздиловича, пізніше його затримали та відвезли у невідомому напрямку.

Дружина Груздиловича повідомила, що силовики вилучили всі телефони, комп'ютери і ноутбуки.

«Вони також забрали з моєї кишені всі гроші, навіть білоруські рублі. І ще 300 доларів, які залишилися мені на життя», – цитує Груздилович «Настоящее время». 

З обшуками прийшли і до журналіста «Радіо Свобода» Валентина Жданка та колишньої журналістки видання Інни Студзінської, яку також затримали.  

16 липня білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі.

8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі.  

Директор видання Анастасія Ровда повідомила про припинення роботи редакції «Наша Ніва» у Білорусі і допустила, що ресурс відновить роботу вже за межами Білорусі.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

14 липня під час масових обшуків у білоруських правозахисників правоохоронці затримали керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня 2021 року влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY