detector.media
15.07.2021 08:23
Олег Сенцов заявив, що не зможе знімати кіно в Україні до зміни влади
Олег Сенцов заявив, що не зможе знімати кіно в Україні до зміни влади
Режисер повідомив, що причиною стало рішення Держкіно, яке не допустило до наступного етапу пітчингу його драму про сімейні стосунки «Кай».

Український режисер, письменник, в'язень Кремля Олег Сенцов 14 липня заявив, що не зможе знімати фільми в Україні до зміни влади.

Режисер повідомив, що причиною стало рішення Держкіно, яке не допустило до наступного етапу пітчингу його драму про сімейні стосунки «Кай».

«Офіційна причина – низькі оцінки експертів. Я завжди був проти кумівства та отримання будь-яких преференцій через те, що хтось колись сидів у російський в’язниці, – сказав він. – Але коли тебе усувають з конкурсу не через слабкий сценарій, а через твою громадську позицію та політичні погляди, це немає жодного відношення до чесного творчого відбору кращих. Ноунейм експерти, прізвища яких навіть не вказують ані в їх висновках, ані на сайті Держкіно, поставили моєму проекту заздалегідь низькі оцінки за вказівкою голови Офісу президента».

Олег Сенцов вважає, що причиною відмови стала його суспільно-політична позиція.

«Дрібна помста дрібних людей. Як мені повідомили неофіційно – це реакція на мою критику влади, підтримку активістів, які переслідуються та відсутність очікуваного рівня пошановування, а простіше кажучи – відмові лизати дупи. Це спроба вказати місце, – заявив режисер. – Якщо ви думаєте, що зможете продовжити руйнувати країну та її культуру, нав’язуючи свої брудні правила, знайте, що є людина, яка не дасть вам це робити. Все що я хотів, це чесно знімати кіно, але я більше не зможу це робити. Принаймні в Україні, та принаймні за цієї влади».

Крім того, Сенцов розповів, що найближчим часом з’явиться новина про світову прем’єру його стрічки «Носоріг».

Нагадаємо, 5 грудня 2020 року колишній політв'язень, український режисер Олег Сенцов повідомив, що завершив зйомки фільму «Носоріг». Загальний бюджет фільму складає 1,65 млн євро. Держкіно спрямувало на виробництво 25 млн грн. Проєкт також отримав фінансову підтримку від Eurimages, німецького кінофонду Medienboard Berlin-Brandenburg і Польського кіноінституту

З 2014 по 2019 рік режисер Олег Сенцов був політв'язнем та утримувався в Росії. Спецслужби РФ затримали його в анексованому Криму 10 травня 2014 року. Сенцова звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

Фото: Олег Сенцов / Facebook 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY