detector.media
10.07.2021 14:06
Суд не побачив ознак фізичного впливу на журналіста, коли його схопили за шию та почали душити
Суд не побачив ознак фізичного впливу на журналіста, коли його схопили за шию та почали душити
У квітні 2018 року на журналістів програми «Гроші» здійснили напад та перешкоджали їхній діяльності. Однак, попри наявність відео інциденту, суд все одно виправдав людей, які фізично заважали журналістам вести зйомку.

Бориспільський міськрайонний суд Київської області виніс виправдувальний вирок у справі про перешкоджання журналістам програми «Гроші», коли вони у квітні 2018-го знімали будинок тодішнього міністра фінансів Олександра Данилюка.

Про це пише «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 8 липня.

21 квітня 2018 року приблизно о 14 годині двоє журналістів потрапили на територію котеджного містечка «Золоче», що в селі Вишеньки Бориспільського району на Київщині.

Через КПП вони пройшли разом із групою будівельників. Далі розшукали будинок міністра фінансів Данилюка і вели зйомку на айфони, стоячи на проїжджій частині.

До журналістів підійшли охоронці й поцікавились, що вони роблять, усно заборонили знімати. Потім підійшли повторно і сказали піти з території.

Згодом на машині під’їхав деякий Василь Шурупов, який представився жителем і «головою правління містечка». Поряд в авто нібито сидить його теща.

«Телефоны в карманы и пошли себе гулять дальше», – сказав він. На відео видно, як Шурупов виходить із машини, підходить до журналіста і бере його ззаду за шию. За версією потерпілих, чоловік намагався відібрати у них телефон, але їм вдалося вирватися і зберегти свої гаджети та відеозаписи.

Далі чоловік нібито намагався переїхати оператора, але на відео це не встигли зафіксувати. Шурупов, за словами журналістів, машиною проводжав їх до КПП, поки вони не залишили територію містечка.

У суді Шурупов пояснив, що у 2016-2017 роках в них на вулиці відбулося шість грабежів, а за два місяці до цього інциденту в нього підірвали гранату. Потерпілі були сторонні люди, одягнені в джинси та майки, тому він зупинив автомобіль біля свого дому, представився і запитав: «Хто вони і що тут роблять?». 

У відповідь потерпілий представився громадянином України і направив на нього мобільний телефон, яким вів зйомку. Потерпілі казали, що знімають сторіс в Instagram, а він їм сказав, щоб вони знімали сторіс біля свого будинку. 

Далі журналісти нібито «вели себе по-хамськи». Насильства він до них не застосовував, а також нікого не душив. Посвідчень йому не показували, логотипу та розпізнавальних знаків каналу «1+1» на собі не мали, журналістами не представлялися. Шурупов повідомив, що офіційно не був працевлаштований на адміністративній посаді в їхньому містечку.

Охоронці підтверджували версію Шурупова. Оскільки не було судово-медичної експертизи, суд заявив, тілесні ушкодження журналістів нічим не підтверджуються. 

На думку суду, на відеозаписі докази про умисні, активні дії Шурупова, спрямовані на перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – відсутні, а також не вбачається жодних протиправних дій Шурупова щодо його наближення до потерпілих, відібрання мобільних телефонів, на які проводилась відео зйомка, тим більш, застосування до журналістів фізичного впливу, а саме схоплення рукою за шию та придушування спочатку одного журналіста, а потім другого.

Нагадаємо, що репресії проти журналістів в Білорусі продовжуються. 

8 липня в Білорусі силовики прийшли з обшуками до працівників опозиційного порталу «Наша Ніва» у межах справи про «організацію чи підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них» (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі) та «масові заворушення» (ст. 293 ККБ). Обшук проводили працівники різних підрозділів внутрішніх справ в редакції «Нашої Ніви», бухгалтерії, у редакторів Єгора Мартиновича, Андрія Скурка, Андрія Динька та бухгалтерки Ольги Ракович. Їх допитували в Слідчому Комітеті Білорусі. Мартиновича, зокрема, підозрюють в «організації чи підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них». Його затримали на 72 години.

Водночас Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до сайту видання nn.by через «повідомлення Генеральної прокуратури в зв'язку з розміщенням інформації, поширення якої заборонено пунктом 1 статті 38 закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації"». Відомство не уточнило, про яку саме публікацію йде мова.

Білоруські силовики прийшли з обшуками до редакцій видань «Брестская газета» та «Intex-Press». Також правоохоронці провели обшуки в активістів та кореспондентів Bobr.by, «Белсат» та Orsha.eu.

Ввечері 8 липня заступник начальника слідчого управління КДБ Білорусі Костянтин Бичек оголосив про початок операції із затримання осіб, причетних до діяльності опозиційних телеграм-каналів та чатів, – «зачистці від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. 8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY