detector.media
09.07.2021 15:48
У Білорусі журналісту Івуліну пред'явили обвинувачення: йому загрожує до чотирьох років в’язниці
У Білорусі журналісту Івуліну пред'явили обвинувачення: йому загрожує до чотирьох років в’язниці
У п’ятницю, 9 липня, суд повинен обрати запобіжний захід журналістові.

У Білорусі журналісту спортивного видання «Трибуна» Олександру Івуліну пред'явили обвинувачення в межах раніше порушеної кримінальної справи. 

Як повідомляє «Трибуна», Івуліну пред'явлено обвинувачення за ч. 1 ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі (Організація групових дій, які грубо порушують громадський порядок).

Протягом п’ятниці, 9 липня, суд повинен обрати запобіжний захід журналістові.  Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

4 червня Івуліну дали 30 діб арешту через нібито червоно-білий прапор у вікні.

Напередодні колега Івуліна, журналіст «Трибуни» Дмитро Руто отримав 15 діб арешту нібито за незаконне пікетування. Руто був затриманий правоохоронцями у Мінську вранці 1 червня. Підставою для затримання Руто став футбольний шарф, на якому присутні білі і червоні кольори.

8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. 

Після обшуків силовики затримали головреда Мартиновича на 72 години як підозрюваного за ч. 1 ст. 342 КК (Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них). Видання «Наша Ніва» повідомило, що під час затримання силовики побили Мартиновича.

В СІЗО також знаходяться головний редактор журналу «Наша історія» Андрій Динько, начальник відділу реклами і маркетингу Андрій Скурко і головний бухгалтер Ольга Ракович. Як і Мартинович, вони проходять підозрюваними за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Фото з особистого архіву Олександра Івуліна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY