detector.media
06.07.2021 19:51
Міністр культури за Азарова, конфлікт інтересів та повторне голосування: як не змогли обрати гендиректора «Мистецького Арсеналу»
Міністр культури за Азарова, конфлікт інтересів та повторне голосування: як не змогли обрати гендиректора «Мистецького Арсеналу»
Ніхто з 10 претендентів та претенденток не зміг отримати необхідних 5 балів. Тому незабаром будуть перевибори. Але раніше вересня нового очільника не виберуть.

У вівторок, 6 липня, конкурсна комісія не змогла обрати нового директора «Мистецького арсеналу», під час голосування жодна з кандидатур не отримала більшості голосів.  

Комісія вирішила провести новий конкурс. Коли він відбудеться – наразі невідомо, пообіцяли, що оголосять найближчим часом. Але – не раніше вересня.

Також були проблеми із процедурою. Жеребкування має бути відкритим, чесним, прозорим, хоча воно таким не було. 

«Державне управління справами допустило до жеребкування ГО не зі сфери культури та не було онлайн-трансляції, тому чесність і прозорість були поставлені під сумнів. Жеребкування проводили двічі, і кожен раз воно не ставало відкритішим», – пише «Суспільне».

Серед претендентів на посаду була чинна директорка Олеся Островська-Люта (3 голоси). Також – двоє колишніх, Наталія Заболотна (1 голос) та Ігор Дідковський. А ще мистецтвознавиця Ольга Балашова, галерист та куратор Євген Березницький, колишній директор «Палацу Україна» Роман Недзельський, заступниця директора «Медіацентру» Ірина Кислян (1 голос).

Резонансною фігурою був міністр культури часів Януковича Михайло Кулиняк, який отримав найбільшу кількість голосів, 4 з 9, пише українська служба ВВС. Про це зокрема повідомив у Facebook один з учасників комісії Гліб Вишлінський.

Як відбувалося голосування?

За кандидатів члени комісії голосували таємно, в окремій дорадчій кімнаті. Хоча самі кандидати – зокрема Ольга Балашова, яка першою з-поміж них презентувала свою концепцію розвитку інституції у наступні 5 років – привселюдно закликала, щоб голосування було відкритим. Рішення про те, що воно має бути таємним, ухвалила комісія на першому засіданні 24 червня – попри заперечення культурної спільноти. 

Голова комісії Василь Чернець публічно заперечував проти такої ініціативи. Він сказав сьогодні на виборах: «Я проти відкритого голосування. Ви хочете, щоб ми отут піднімали руку, а потім хтось ходив проти мене говорив?». «Так, ми хочемо!», – відповіла Балашова. Однак метод голосування не змінили.

Із заявою щодо того, що участь і головування Василя Чернеця підважує легітимність конкурсу, виступила і чинна команда «Мистецького арсеналу». Також кандидати Ольга Балашова та Євген Березницький написали заяву, у якій закликали Чернеця взяти самовідвід. Оскільки у нього імовірний конфлікт інтересів з двома претендентами на посаду гендира: Михайло Кулиняк і Роман Недзельський працюють в Академії, яку він очолює.

Також член комісії Гліб Вишлинський запропонував трьом членам комісії від громадських організацій взяти самовідвід, бо на відео з повторного жеребкування видно докази "невипадкового" жеребкування.

«Мистецький арсенал» вважається провідною культурною організацією країни. Головна будівля — «Старий Арсенал» — є пам'яткою історії та архітектури. Загалом територія комплексу, крім «Старого Арсеналу», розташована на площі понад 10 гектарів.

Нагадаємо, що ювілейний «Книжковий Арсенал», який відбувся з 23 по 27 червня, відвідали 36 тисяч осіб, ще 39 тисяч людей долучилося до подій онлайн.  

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY