detector.media
05.07.2021 20:59
Литва визнала офіс Світлани Тихановської «офіційним представництвом білоруської демократії»
Литва визнала офіс Світлани Тихановської «офіційним представництвом білоруської демократії»
Також Тихановська розповіла, що планується відкриття представництв народу Білорусі в інших країнах ЄС.

5 липня міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс на брифінгу зі Світланою Тихановською заявив про визнання її Офісу «офіційним представництвом білоруської демократії».

Цим рішенням Литва запустила «новий етап делегітимізації режиму» самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Литва стала першою країною ЄС, яка зробила цей крок. Тихановська також додала, що вже ведеться робота над відкриттям представництв народу Білорусі в інших країнах.

«Я дякую Литві за ту величезну підтримку, яку весь білоруський народ, і я особисто отримали за ці місяці. Білорусь – це не Лукашенко, а білоруський народ. І тепер це визнано офіційно», – сказала вона.

Нагадаємо, що 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

У квітні 2021 року парламент Білорусі ухвалив зміни до Закону про ЗМІ та Закону про масові заходи, поправки включають заборону на висвітлення несанкціонованих протестів, відеострімів, заборону на публікацію опитувань та інші заходи щодо обмеження свободи преси. Також за спрощеною процедурою влада зможе також закрити доступ до «дзеркал» заблокованих сайтів. Поправки набудуть чинності після їх підписання самопроголошений президентом Олександром Лукашенком. 

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Міністерство закордонних справ Литви

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY