detector.media
05.07.2021 16:06
В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва (ФОТО)
В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва (ФОТО)
Зйомки триватимуть до жовтня 2021 року, а прем’єра стрічки запланована на 2022 рік.

Державне агентство з питань кіно 5 липня повідомило, що в Україні знімають повнометражний ігровий фільм про переламний епізод в житті лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва – «Киснева станція», режисера Івана Тимченка.

Зйомки стрічки триватимуть до жовтня 2021 року. Прем’єра фільму в Україні запланована на 2022 рік.

«У фільмі "Киснева станція" йдеться про події літа 1980-го року. Мустафа Джемілєв відбуває чотирирічне заслання у якутському селищі Зирянка, де працює на кисневій станції. Щодня він наповнює киснем іржаві балони й котить їх на причал. Це монотонна та виснажлива робота, в якій він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Це не перше й не останнє його ув’язнення, і здається, що триватиме воно нескінченно...», – йдеться в описі.

Один із наскрізних мотивів фільму – глибока та зворушлива особиста історія, яка розкриє життя лідера кримськотатарського народу з несподіваного боку.

«Про що цей фільм? Про сильну внутрішню свободу. Але водночас — це й історія кохання, бо як інакше? Починалося все навіть не з ідеї, а з доволі болісного усвідомлення, що українці небагато знають про боротьбу кримськотатарського народу за своє право повернутися на рідну землю, і про те, хто такий Мустафа Джемілєв. Сьогодні це дуже актуальна для нас історія, і це історія перемоги, яка надихає», – розповів Іван Тимченко.

Актори стрічки – Борис Орлов, Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші. Режисер – Іван Тимченко, оператор – Томас Стоковскі (Німеччина), композитор – Джун Міяке (Японія), продюсер – Світлана Соловйова. Виробництво – «Цифрова Платформа» за підтримки Держкіно.

Нагадаємо, 6 жовтня 2020 року члени Ради з державної підтримки кінематографії затвердили перелік переможців 14-го пітчингу Держкіно, у якому брали участь ігрові національні, неігрові, анімаційні фільми та телесеріали, загалом 337 проєктів. Однією з переможців 14-го пітчингу серед ігрових повнометражних фільмів стала стрічка «Киснева станція», ПП «Цифрова платформа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY