detector.media
02.07.2021 20:31
Турчинов вважає, що закон про олігархів спрямований «проти опозиції» та персонально проти Порошенка
Турчинов вважає, що закон про олігархів спрямований «проти опозиції» та персонально проти Порошенка
Також він порівняв цю ініціативу з діями президента РФ Володимира Путіна, коли той зачищав опозиційні сили та незалежні ЗМІ.

Секретар РНБО (2014-19 рр.) Олександр Турчинов в ефірі телеканалу «Прямий» заявив, що законопроєкт про олігархів буде використовуватись проти опозиції та Петра Порошенка. Нагадаємо, що телеканал «Прямий» належить Порошенкові, а схожу позицію висловлювала партія «Європейська солідарність».

Також Турчинов розповів, що наразі розглядається «урізана» версія законопроєкту. Й ціль цього закону, продовжує Турчинов, це захопити контроль над ЗМІ, над економічними монополіями. 

«Я переконаний, що в першу чергу, безумовно, цей закон спрямований виключно проти опозиції і в першу чергу, безумовно, проти Петра Порошенка. Я хочу нагадати ще один нюанс, про який, мені здається, вже забули. Був перший варіант закону, в якому чітко була прописана технологія віджиму, рейдерського захоплення засобів масової інформації, які сьогодні непідконтрольні Зеленському і його команді. Завдяки тому, що “Дзеркало тижня” й інші інформаційні ресурси підняли цю тему, коли вони отримали проєкт закону, і зразу міжнародний резонанс пішов, то “зелена” влада, як завжди, вирізала швиденько цей фрагмент, де фактично в примусовому порядку конфіскувалися засоби масової інформації. І таким чином ми отримали в парламенті урізаний проєкт закону, де головна технологічна його мета – повний контроль над засобами масової інформації. Це перший пріоритет. Потім – контроль над економічними монополіями тощо. Це вже було відсунуто далі», – заявив Турчинов.

Також він заявив, що це фарс та квазімодель, схожа на ту, що «побудував Путін, зачистивши всіх опонентів».

«І, в принципі, давайте говорити відверто: головна фішка цього закону – це РНБО складає список олігархів. Ну і… що далі? Може, це буде престижно для того, щоб на візитній карточці було написано “олігарх”, номер в реєстрі РНБО? От можна без черги на заправку. Тобто фарс. Але за цим фарсом все ж таки не треба говорити, що вони хочуть попіаритись. Це дійсно намагання побудувати таку квазімодель схожу на те, що побудував Путін, зачистивши всіх опонентів. Все ж таки намагання таке є», – додав він.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада у першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про деолігархізацію.

«За» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Спікер Разумков схвально відгукнувся про ідею деолігархізації , але вважає, що президентський законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів. Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

Президентський законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягомодного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Фото: Олександр Турчинов / «Прямий»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY