detector.media
02.07.2021 15:33
КЖЕ висловила каналу «Дом» дружнє попередження через сюжет про «радикалів України»
КЖЕ висловила каналу «Дом» дружнє попередження через сюжет про «радикалів України»
Олексій Мацука відмовився коментувати це рішення.

Комісія з журналістської етики 2 липня висловила дружнє попередження державному каналу для тимчасово окупованих територій «Дом» через сюжет «Радикали в Україні. Розбір».

Після скандалу довкола сюжету канал сам звернувся до КЖЕ з проханням оцінити сюжет на предмет відповідності положенням Кодексу етики українського журналіста. Шефредактор телеканалу «Дом» Олексій Мацука сказав Комісії, що на погляд редакції подана в сюжеті інформації не суперечить Кодексу етики українського журналіста. «У сюжеті чітко вказуються джерела походження інформації, а безпосередньо сюжет ґрунтується на даних, які були розповсюджені правозахисниками; жодна зі сторін дискримінації в сюжеті не зазнає», – сказав він.

Комісія з журналістської етики, своєю чергою, звернулася за експертним висновком до керівника Групи моніторингу прав національних меншин та фахівця з діяльності радикальних організацій В’ячеслава Ліхачова. Він наголосив, що необхідно розрізняти та коректно використовувати терміни «націоналістична організація» та «радикальна організація». На його думку, у сюжеті необхідної чіткості в цьому питанні немає.

КЖЕ зафіксувала в сюжеті «Радикалы в Украине. Разбор» порушення пунктів 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події), 9 (факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано) Кодексу етики українського журналіста. «З огляду на те, що телеканал сам звернувся до Комісії з проханням проаналізувати сюжет, а також обмежив до нього доступ у інтернеті на період розгляду справи, Комісія виносить телеканалу "Дом" дружнє попередження», – йдеться в заяві.

Олексій Мацука відмовився коментувати це рішення. 

Крім того, КЖЕ рекомендувала медіа у матеріалах, що стосуються діяльності радикальних організацій:

Нагадаємо, на каналі «Дом» 11 квітня 2021 року вийшов сюжет «Радикали в Україні. Розбір», автори якого кажуть, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують в медіа «разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози»; що «екстремістські дії» деяких націоналістів «грають на руку російській пропаганді» тощо.

19 квітня шефредактор громадсько-політичного мовлення державного телеканалу «Дом» Олексій Мацука повідомив, що отримує в соціальних мережах погрози фізичною розправою. Він розповів, що отримає погрози через використання російської мови для виробництва контенту; його належність до Донбасу; те, що він переселенець.

Того ж дня «Національний корпус» повідомив, що звернувся до Національної ради з питань телебачення й радіомовлення та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України через сюжет державного телеканалу «Дом» про «радикалів в Україні». Партія вимагала від керівництва телеканалу публічних вибачень, видалення сюжету та звільнення його авторів. Зокрема, у Нацкорпусі звинувачували канал у поширенні «наративів російської пропаганди».

«Дом» 20 квітня відкинув ці звинувачення, сказавши, що «дане відео не розповсюджує "кремлівські наративи", а навпаки, руйнує їх – в тексті сюжету чітко вказано, що в Україні неприпустима нетерпимість та дискримінація». Також канал розповів, що попросив Комісію з журналістської етики оцінити сюжет «Радикали в Україні. Розбір», а до того часу прибрав його з YouTube. Редакція «Дому» розповіла, що метою сюжету не було поширення стереотипів, навпаки його створювали для протидії російським наративам. Канал «Дом» лишив за собою право звертатись до правоохоронців, якщо продовжаться переслідування або погрози на адресу журналістів.

Фото: КЖЕ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY