detector.media
02.07.2021 10:28
У Києві презентували англомовне видання книжки Асєєва про донецьку в’язницю «Ізоляція»
У Києві презентували англомовне видання книжки Асєєва про донецьку в’язницю «Ізоляція»
Станіслав Асєєв у своєму виступі закликав порушувати питання «Ізоляції» на будь-яких дипломатичних переговорах із Росією.

У четвер, 1 липня, у Києві презентували англомовне видання книжки колишнього в’язня тюрми «Ізоляція» в окупованому Донецьку, журналіста Станіслава Асєєва «Світлий шлях. Історія одного концтабору» – The Torture Camp on Paradise Street.

Як повідомляє Радіо Свобода, презентація відбулася за сприяння Міністерства закордонних справ України, Посольства Канади в Україні, Українського Інституту і Міжнародного благодійного фонду «Ізоляція» (МБФ «Ізоляція»). У презентації взяли участь керівники дипломатичних представництв іноземних держав і представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Станіслав Асєєв у своєму виступі закликав «порушувати питання «Ізоляції» на будь-яких дипломатичних переговорах із Росією. За його словами, місія ОБСЄ у Донецьку «могла б хоч раз просто приїхати до воріт «Ізоляції». Спостерігачів не пропустили б всередину підтримувані Росією бойовики, але «це дуже потужно б ударило, в тому числі, по Росії», сказав Асєєв.

«Книга англійською мовою сприятиме поширенню правди про справжнє обличчя російської агресії проти України у всьому світі», – заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Джапарова закликала представників демократичного світу докласти спільних зусиль для відновленням прав людини на окупованих територіях України і посилити тиск на Росію.

За даними Офісу генерального прокурора, на окупованих Росією територіях України нараховується понад 160 подібних до «Ізоляції» об’єктів, в яких утримувалися за ґратами понад 3500 українських ув’язнених, сказала заступниця голови МЗС.

Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза відзначила, що, роблячи більш доступною історію Станіслава Асєєва, канадські дипломати роблять доступнішим для світової спільноти розуміння того, як ведеться війна на сході України та розуміння того, як потрібно діяти, щоб її завершити якомога скоріше.

Журналіст Асєєв мешкав на окупованій території та був автором колонок для низки українських ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода Донбас. Реалії, та Дзеркало тижня. Асєєв зник в Донецькій області 2 червня 2017 року. Пізніше стало відомо, що його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

22 жовтня 2019 року бойовики поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила  Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

Станіслав Асєєв став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року за збірку есеїв «В ізоляції».

Фото: Станислав Асеев/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY