detector.media
01.07.2021 18:32
Рада підтримала законопроєкт про олігархів у першому читанні
Рада підтримала законопроєкт про олігархів у першому читанні
«За» проголосували 275 народних депутатів, 39 — не підтримали законопроєкт.

У четвер, 1 липня, Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)», йдеться у твітері ВРУ.  

Повідомляється, що «за» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Нагадаємо, 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт №5599 «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук каже, що парламент може схвалити законопроєкт уже восени.

Зокрема, документ пропонує, щоб Рада національної безпеки та оборони України відносила громадян до категорії «олігархів» та визначала їхній вплив на ЗМІ. На думку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО ці обов’язки. Він зазначив, що для цього потрібно створити новий уповноважений орган, адже «РНБО має є лише дорадчі функції». Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади». Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів. Натомість пресслужба Ріната Ахметова сказала, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Думку юристів про законопроєкт про олігархів читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: ВРУ у твітері

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY