detector.media
01.07.2021 16:59
Українські спортсмени мають давати коментарі чи пресконференції державною мовою – мовний омбудсман
Українські спортсмени мають давати коментарі чи пресконференції державною мовою – мовний омбудсман
Кремінь зазначив, що спорт має національну ідентичність, тому «він ніколи не був і не стане поза політикою, сучасним життям держави та її майбутнім».

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь 1 липня повідомив, що українські спортсмени мають давати коментарі чи пресконференції державною мовою.

«Публічні виступи, коментарі чи пресконференції, у яких беруть участь наші спортсмени, їхні тренери, представники федерацій чи клубів, у тому числі, по завершенню кар’єри, передовсім мають бути державною мовою, а ось переклад мають здійснювати організатори змагань. Мусимо визнати: шанувальники українського спорту передовсім володіють українською, і це стосується як наших співгромадян, так і закордонних українців. Але це жодним чином не обумовлює важливості володіння іншими мовами світу, поширеними у спорті високих професійних досягнень», – пояснив Кремінь. 

Він уточнив, що закон про українську мову не поширюється на приватне спілкування спортсменів. «Однак підготовка спортсменів повинна бути комплексною і концентруватися як на досягненні спортивного результату, громадянській позиції, так і принципах спортивної дипломатії», – додав мовний омбудсман.

Тарас Кремінь зазначив, що спорт має національну ідентичність, тому «він ніколи не був і не стане поза політикою, сучасним життям держави та її майбутнім».

«На думку експертів, спорт залишається однією з найбільш зросійщених сфер публічного життя, внаслідок чого маємо непоодинокі приклади використання відомими спортсменами російської мови в інтерв’ю, публічних виступах чи коментарях. Трапляються випадки, коли мова спілкування спортсменів під час змагань призводить до конфліктів, що отримують суспільний резонанс», – розповів він.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови повідомив, що повторно надав рекомендації щодо дотримання мовного законодавства всім спортивним федераціям, асоціаціям, товариствам, закладам і клубам, які мусять провести роз’яснювальну роботу.

Зазначимо, раніше українська письменниця Лариса Ніцой розкритикували українського футболіста, нападника збірної України Артема Довбика, бо на пресконференції він говорив російською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY