detector.media
30.06.2021 14:46
«Це катування». Мати ув'язненого журналіста Івашина про серцевий напад сина та умови утримання у в'язниці (ВІДЕО)
«Це катування». Мати ув'язненого журналіста Івашина про серцевий напад сина та умови утримання у в'язниці (ВІДЕО)
Людмила Івашина: Камера, де утримується Денис, це приміщення 3,5 на 2 метри, одночасно там перебуває чотири людини.

Мати журналіста InformNapalm Дениса Івашина, який переніс серцевий напад в Гродненській в'язниці, Людмила Івашина розповіла про умови утримання сина та підкреслила, що він раніше не мав проблем із серцем.

«У Дениса ніколи не було проблем з серцем… Я розумію, задуха, парилка у камерах, постійний нервовий стрес вже чотири місяці, звісно, це позначається. Без серцевих  нападів це не може пройти… і плюс постійний психологічний тиск з боку КДБ. Його туди привозять практично кожен тиждень. Бесіди без адвокатів», – розповіла Людмила Івашина журналістам Радіо Свобода.

За словами Івашиної, камера, де утримується Денис, це приміщення 3,5 на 2 метри, одночасно там перебуває чотири людини.

«Квартирка не відкривається, прогулянка 15-20 хвилин, що не відповідає нормативу в одну годину. Вентилятор передати не можна. Я вважаю, що це катування», – каже Людмила Івашина.

Мати журналіста додала, що керівництво в’язниці стверджує, що стан Івашина наразі «нормальний», жодних підстав для переведення його до лікарні немає.

21 червня Івашина без повідомлення причини помістили в карцер, ще раніше, у травні, він був ув’язнений до карцера на сім діб.

28 червня Людмила Івашина повідомила, що у карцері в її сина стався серцевий напад.

Денис Івашин був затриманий співробітниками КДБ Білорусі 12 березня 2021 року, йому було пред'явлено обвинувачення за статтею 365 Кримінального кодексу Білорусі «Втручання в діяльність правоохоронців».

Рідні та колеги вважають, що затримання Івашина пов'язане з його розслідуваннями щодо колишніх «беркутівців», які після 2014 року влаштувались на роботу в білоруський спецназ. Журналіста затримали на наступний день після того, як він дав інтерв'ю російськомовному телеканалу «Настоящее время».

Івашин має статус закордонного українця, працював журналістом у незалежній газеті «Новый час» та у  міжнародній спільноті розслідувачів InformNapalm, яка вивчає вплив російської агресії на інші країни.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловило занепокоєння затриманням Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі.

Колаж: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY