detector.media
29.06.2021 09:54
У журналіста InformNapalm Дениса Івашина в білоруському карцері стався серцевий напад – мати
У журналіста InformNapalm Дениса Івашина в білоруському карцері стався серцевий напад – мати
21 червня Дениса Івашина помістили в карцер.

Мати заарештованого у Білорусі журналіста InformNapalm Дениса Івашина Людмила повідомила, що у карцері в її сина стався серцевий напад.

«Я сьогодні дізналась, що у Дениса був серцевий напад під час перебування в одиночній камері. Такого ще не було. Не дивно, адже в камері "парилка" – вікна закриті, вентилятора немає. Все це називається словом "катування"», – написала Людмила Івашина у Facebook.

Івашина додала, що «рано чи пізно катам доведеться відповідати перед законом» і звернулась до родичів ув'язнених: «Зберігайте всі копії кореспонденції, усі квитанції про рекомендовані листи тощо. Все це буде потрібно в судах при іншому уряді та іншій судовій системі. Але це точно знадобиться».

У коментарі «Радіо Свобода» Людмила Івашина повідомила, що Денису зробили ЕКГ і дали ліки «від серця».

21 червня Івашина без повідомлення причини помістили в карцер, ще раніше, у травні, він був ув’язнений до карцера на сім діб.

Денис Івашин був затриманий співробітниками КДБ Білорусі 12 березня 2021 року, йому було пред'явлено обвинувачення за статтею 365 Кримінального кодексу Білорусі «Втручання в діяльність правоохоронців».

Рідні та колеги вважають, що затримання Івашина пов'язане з його розслідуваннями щодо колишніх «беркутівців», які після 2014 року влаштувались на роботу в білоруський спецназ. Журналіста затримали на наступний день після того, як він дав інтерв'ю російськомовному телеканалу «Настоящее время».

Івашин має статус закордонного українця, працював журналістом у незалежній газеті «Новый час» та у  міжнародній спільноті розслідувачів InformNapalm, яка вивчає вплив російської агресії на інші країни.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловило занепокоєння затриманням Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY