detector.media
25.06.2021 18:01
22 українські ОДА розмістили на своїх порталах політичний піар на користь Зеленського, – ІМІ
22 українські ОДА розмістили на своїх порталах політичний піар на користь Зеленського, – ІМІ
Піар- та рекламних матеріалів не з’явилось лише на сайтах Львівської та Одеської ОДА.

22 українські обласні державні адміністрації розмістили на своїх сайтах  однакові цитати з інтерв’ю президента Володимира Зеленського телеканалу «1+1», пише «Інститут масової інформації». Також вони поширили їх на своїх сторінках у соцмережах.

У публікаціях рекламується президентська програма "Велике будівництво". Також там анонсується майбутня зустріч Зеленського з президентом США Джо Байденом. Експерти ІМІ вважають, що матеріали містять ознаки політичного піару. Такий висновок можна зробити з огляду на компліментарні оціночні судження на користь президента, відсутність балансу та централізований характер розміщення матеріалів.

Матеріали, наприклад, з ось такими заголовками: 

25 червня їх опублікували на сайтах 22 ОДА: Волинської, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької,  Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької,  Чернігівської.

Не виявлено таких матеріалів на сайтах Львівської та Одеської ОДА.

«Діяльність обласних адміністрацій регулюється Законом України "Про місцеві державні адміністрації". Закон передбачає, що до компетенції обласних адміністрацій належать питання забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, соціально-економічного розвитку відповідних територій, використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля та інші подібні питання. Висвітлення діяльності президента України не входить до компетенції обласних адміністрацій. Незважаючи на те що голів адміністрацій призначає президент, він не уповноважений напряму давати вказівки головам адміністрацій.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Якщо посадова особа здійснює під час виконання своїх обов’язків щось зайве, це може бути кваліфіковано як перевищення передбачених законом повноважень, що може тягнути за собою відповідальність аж до кримінальної
», – коментує юрист ІМІ Алі Сафаров.

Нагадаємо, що Зеленський в інтерв’ю «VIP з Наталією Мосейчук» сказав, що вважає, що Порошенко та Медведчук заробляли на війні. Також він заявив, що особисто попередив Олександра Лукашенка про бойовиків ПВК «Вагнер», коли вони були вже в Білорусі.  

Фото: Володимир Зеленський / сайт президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY