detector.media
25.06.2021 13:29
Українські депутати у ПАРЄ порушили тему незаконного арешту Єсипенка в Криму
Українські депутати у ПАРЄ порушили тему незаконного арешту Єсипенка в Криму
Справу Владислава Єсипенка будуть розглядати в окупованому Криму 6 липня.

У ПАРЄ українські депутати порушили тему незаконно ув’язнених українців в Росії та окупованому Криму.

Як повідомив у Telegram народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко, зокрема, було зосереджено увагу на справі незаконно заарештованого фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка.

«На зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич підняв дуже важливу тему українських політв’язнів, які знаходяться в тюрмах Росії та окупованого Криму. Розказав про тортури ФСБ, які застосовували у СІЗО до журналіста проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислава Єсипенка. Його ще в березні цього року затримали в окупованому Криму виключно за професійну діяльність. Також розказав про жахливі умови, в яких вже 6 років перебуває інший український політв’язень Валентин Виговський. Його ще в 2014 році викрала так звана «самооборона Криму» в Сімферополі і звинуватила в шпигунстві. Ці два українці невинні і були затримані виключно з політичних мотивів», – написав Гончаренко.

Крім того, на засіданні ПАРЄ згадав про Владислава Єсипенка у своєму виступі і народний депутат від «Голосу» Рустем Умеров.

Пізніше голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева у Facebook розмістила фото з одягненою на ній футболкою із написом #FreeYesypenko.

«Вимагаємо звільнення журналіста Владислава Єсипенкa, судилище над яким проходитиме 6 липня в окупованому Криму», – написала Мезенцева.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

30 квітня Київський районний «суд» Сімферополя постановив продовжити арешт Єсипенка до 11 липня 2021 року.

Також «слідчі прокуратури» об'єднали кримінальні справи проти Єсипенка. За словами адвоката Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення, з великим ступенем ймовірності, буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

26 травня підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію на продовження арешту Єсипенку. Таким чином, він залишиться під арештом у СІЗО як мінімум до 11 липня 2021 року.

Попереднє судове засідання у справі Єсипенко пройде 6 липня в Сімферопольському районному «суді».

Фото: Кримська Солідарність/Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY