detector.media
25.06.2021 10:30
Зеленський вважає, що Порошенко й Медведчук заробляли на війні
Зеленський вважає, що Порошенко й Медведчук заробляли на війні
«Європейська солідарність» у відповідь заявила, що від кримінальної відповідальності Зеленського захищає лише президентський імунітет.

Президент Володимир Зеленський вважає, що п’ятий президент Петро Порошенко та нині народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заробляли на війні. Про це він сказав в інтерв’ю «VIP з Наталією Мосейчук», коментуючи «плівки Медведчука».

«Я чув декілька фрагментів цих плівок. Щодо ситуації з плівками, мені здається, ми показали свою реакцію. Для мене не новина те, що відбулось. Ми всі про це знали, ми не мали плівок, ніхто їх не чув, але багато різної було інформації від Служби безпеки, розвідки. Ми розуміємо, як це відбувалось. Ми розуміємо, що із терористами, сепаратистами пан Медведчук торгував, заробляв разом з п’ятим президентом чи з його людьми. Ми прекрасно це розуміємо, що українське вугілля, яке через окупацію було захоплено на території тимчасово окупованого Донбасі, що вугілля це купувала Україна через Росією. Воно вивозилось», – сказав Зеленський.

На уточнення ведучої, що ці звинувачення ще не доведені, президент зазначив, що його впевненість «базується на інформації, яку він має».

«[Порошенко] мені не цікавий. Він мені був не цікавий, навіть коли він був президентом України. Спочатку ми його підтримували, бажали змін в Україні. Потім, коли ми зрозуміли… Він уже не є кимось у політиці, але, на жаль, він просто не готовий цього усвідомити. І всі ці страшні записи, я вважаю, що ці телефонні дзвінки – це чиста державна зрада, і те, що він зробив, коли всі повноваження по перемовинам надав пану Медведчуку – по перемовинам між Україною та Росією – це говорить про те, що ніхто не був зацікавлений в закінченні війни. Ніхто. Люди робили гроші. Я хотів сказати різко, коли вони говорять про "червоні лінії". Так от вони перейшли не червоні, а криваві лінії. Тобто, вони заробляли конкретно на смерті військових. Це моя думка, це не вирок суду», – додав Зеленський.

Політична партія «Європейська солідарність», лідером якої є Порошенко, звинуватила Зеленського в поширенні російського наративу – «війна тому, що на ній Порошенко заробляє».

«"Європейська Солідарність" офіційно заявляє, що всі звинувачення, які сьогодні Зеленський озвучив на каналі Коломойського-Медведчука, є неправдою від першого і до останнього слова, і лише президентський імунітет захищає його від кримінальної відповідальності», – заявили в партії та додали, що Порошенко вже понад два роки не президент, а війна й досі триває.

Нагадаємо, 11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри Віктору Медведчуку та його однопартійцю Тарасу Козаку.  Точне місцезнаходження Козака наразі невідоме, але за словами Медведчука, він знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Медведчук і Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Перший епізод підозри стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

13 травня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Медведчук перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом до 9 липня.

14 червня 2021 року журналісти проєкту Bihus.Info опублікували всі матеріали «прослуховування» нібито Віктора Медведчука, їх загальна тривалість становить понад 35 годин. Загалом, проєкт Bihus.Info опублікував чотири розслідування на базі «плівок Медведчука». На думку журналістів,  записи свідчать про зв'язки Медведчука з російськими посадовцями, бойовиками, Адміністрацією президента часів Петра Порошенка, про ймовірну «участь» Медведчука в перемовинах щодо обміну полоненими, у газових переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом» та в організації схеми імпорту електроенергії з Росії. В СБУ повідомили, що експерти вивчатимуть ці записи.

Пресслужба «Європейської Солідарності» заявила, що записи є фейком і чорним піаром, який координується Офісом президента. В одному з сюжетів Bihus.Info йдеться про те, що Віктор Медведчук нібито обговорює перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році. Редакція Bihus.Info припустила, що Петро Порошенко міг бути зацікавлений у цьому, отримав у такий спосіб компенсацію за втрату судноремонтного заводу в Севастополі. Пресслужба «Європейської Солідарності» назвала цю публікацію «фейком» та «зливом» Офісу президента. П'ятий президент Петро Порошенко назвав розслідування журналістів Bihus.Info щодо «плівок Медведчука» «зомбуванням».

Фото: Еспресо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY