detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
25.06.2021 10:00
«Зустрілися два дєдушки». Огляд політичних відеоблогів за 14–20 червня 2021 року
«Зустрілися два дєдушки». Огляд політичних відеоблогів за 14–20 червня 2021 року
Блогери вкладають різні сенси у зустріч Байдена та Путіна, Шарій мочить тепер уже Олену Лукаш, а Притула молить глядачів знімати україномовний контент.

Зустріч президентів Сполучених Штатів Америки та Росії не міг пропустити жоден «поважний» блогер. Хоча деякі пропустили, але, судячи з контенту, з поважних причин.

Байден, Путін і трохи України

Сам Бог велів блогерам коментувати головну подію минулого тижня — зустріч президентів США та Росії в Женеві. Журналістка Тетяна Даниленко назвала саміт «порожнім», бо там, мовляв, не було жодних конкретних заяв, але, разом з тим, найскладнішим для Джозефа Байдена. Загалом, мовляв, було подібно, що зустрілися «не президенти супердержав, а два дєдушки». Бо важливі, на думку Тетяни, питання якщо й підіймалися, то дуже дотично.

Своє бачення щодо зустрічі висловив і власкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк. Каже, що в голосі Путіна «почувствовал легкую грусть». Що ж до України, то тут блогер певен: усі сторони говорять про дотримання Мінських угод, при цьому кожна трактує їх на власний розсуд. Путін, наприклад, хоче «російського порядку» на українських територіях. Але чи потрібно це Україні, риторично запитує Цимбалюк? Та при цьому він упевнений, що «договориться по Украине без Украины не получится».

А які сигнали від саміту вловила проросійська блогоспільнота? Доповідає обличчя «Страни.юа» Олеся Медведєва. США, мовляв, не дозволить Україні «забыть о Минских соглашениях». Ось і Путін це на пресконференції озвучив. В Америці, на думку Медведєвої, теж не проти, аби окупована частина Донбасу отримала в Україні «особый статус», тож почнуть працювати над «изменением позиции Киева».

Підвезли свіжої аналітики й у таборі прихильників Петра Порошенка. Зокрема, політолог Тарас Березовець, коментуючи зустріч Байдена та Путіна, говорить, що на саміті побачив «зачатки новой холодной войны». При цьому Байден «очертил Путину красные линии». А от щодо України жодного компромісу, певен Березовець, зустріч не принесла. Та і загалом Байден, на думку «експерта», є послідовником Обами, який, своєю чергою, був «худшим президентом в современной американской истории», адже занадто лояльно ставився до політики Путіна. Хоча чинний президент США, певен Березовець, буде значно жорсткішим до російського лідера.

Зрадив би себе, не згадавши Путіна, та ще й у такому гучному контексті, й колишній російський журналіст Євгеній Кисельов. Тож на каналі «Кисельные берега» вийшов присвячений саміту очільників США та Росії випуск «Итогов». Як і чимало інших блогерів, нинішню зустріч медійник порівняв із женевським самітом президента США Рональда Рейгана та генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова у 1985 році, що підвела до закінчення «холодної війни». «Тогда все закончилось хорошо», — ностальгує Кисельов. Тільки от нинішня Росія, говорить журналіст, не так сильно потребує нормалізації стосунків із Заходом, як тодішній СРСР. Проте позиції України, наприклад, щодо вступу до НАТО, американський лідер, на думку блогера-телеведучого, підтримує. А від України, мовляв, потрібне лише виконання необхідних для отримання плану дій членства умов.

А що у таборі, який проти всіх? Тут можна було послухати ексчлена монобільшості, а нині позафракційного Олександра Дубінського. «Их договоренности вообще не комментирую», — розпочав блогер і зразу ж наголосив, що питання припинення конфлікту на Донбасі буде розв'язуватись у контексті «Минских соглашений, подписанных Кучмой, который не имел на это никакого права». Дубінський переконаний, що домовленості «наносят вред государственности Украины, ставят под вопрос национальную безопасность», але при цьому «Зеленский не сделал ни одного шага для того, чтобы их денонсировать».

Шарій проти всіх

Десь так можна назвати «цикл розслідувань» популярного проросійського блогера та політика, започаткований «компроматом» на ще донедавна соратника за антимайданними поглядами — Андрія Портнова. Минулого тижня непереливки було соратниці Портнова за світоглядом і за фахом — ексміністерці юстиції Олені Лукаш. Все — у стилі Шарія: блогер моніторить згадки про себе, а потім мститься тим, хто посмів сказати у його бік «криве» слово (а Лукаш якраз посміла).

Нині екс’юристка Януковича, певен проросійський блогер, поводиться «зверхньо». А сама, мовляв, тільки тому і пробилася у політику, що її Янукович просував. Бо до того, каже Шарій, за декларацією Лукаш копійки заробляла, а після приходу до влади й елітними автівками, й нерухомістю розжилася. Та навіть сестра Олени Лукаш, знає проросійський блогер, добряче збільшила свої статки завдяки владній родичці.

Бунт на проросійському човні взявся коментувати й ідеологічний соратник Лукаш та Шарія Олег Єлисевич (автор каналу «Karabas Channel»). Хоч говорити про це йому боляче, адже блогер «всегда очень положительно относился и к Шарию, и к Лукаш». Остання, мовляв, не тільки захищала Віктора Януковича в суді за Помаранчевої революції, але й не втекла разом із ним після подій 2014 року. Що ж до нинішнього протистояння, то тут, певен Єлисевич, «Портнов Елену просто использовал». А виграють від конфлікту, мовляв, хіба що в Офісі президента (ну звісно, а хто ж ще?!). Загалом у цьому конфлікті блогер — на боці Шарія.

А що там у трендах українського ютуба?

Трендами зацікавився шоумен, блогер та політик Сергій Притула. І, проаналізувавши картину, відразу ж засумував. Звісно, чимало контенту, що потрапив до переліку найпопулярнішого — різноманітні огляди матчів чемпіонату Європи з футболу. Але сусідять із футбольними нарізками влоги російських ютуберів. А ще є Моргенштерн в гостях у Івана Урганта (який «вилизує російську владу»), гурт «Т.А.Т.У» на інтерв’ю у Ксенії Собчак та серіали телеканалу «Россия». Найбільше ж лякає Притулу, що українці й досі залюбки дивляться «совкового дегенерата» Володимира Соловйова. «Нам бракує українського контенту», — розводить руками блогер, закликаючи глядачів знімати навіть «треш і угар», аби лише українською.

А от телевізійниця Яніна Соколова нині мовила про позитивне. Блогерка, яка й сама здолала онкологічну хворобу, анонсувала запуск безкоштовної лінії психологічної допомоги для хворих на рак. Зателефонувавши на 5522, можна натрапити на професійного психолога, який дасть потрібну підказку чи розрадить. При цьому держава, говорить Соколова, до реалізації проєкту не долучилася. Тож у Кабміні, відзначає блогерка, ще можуть і повинні надолужити згаяне.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY