detector.media
25.06.2021 09:33
Зеленський сказав, що особисто розповів Лукашенку про «вагнерівців» (ДОПОВНЕНО)
Зеленський сказав, що особисто розповів Лукашенку про «вагнерівців» (ДОПОВНЕНО)
Володимир Зеленський також порівняв «вагнерівську спецоперацію» з примусовою посадкою літака Rynair у Мінську та затриманням Протасевича.

Президент Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю «VIP з Наталією Мосейчук», що особисто попередив Олександра Лукашенка про бойовиків ПВК «Вагнер», коли вони були вже в Білорусі.  

«Коли вагнерівці були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, я сказав йому та попередив, що готовий передати йому всю інформацію щодо цих людей – ми вже розуміли, які там прізвища. Ми розуміли, хто вони такі. Я не пам’ятаю. Передавав, здається, наш посол… Тим не менш, він сказав мені по телефону: "Я розумію, дорогий мій Володимире Олександровичу, ти ж знаєш, як я до тебе ставлюся, як Білорусь любить Україну. Я тебе не підведу, все буде нормально. Ти ж знаєш, зараз у мене тут не все спокійно, я розберусь". Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулось те, що відбулось», – розповів Зеленський та уточнив, що це була його остання розмова з Лукашенком.

Володимир Зеленський також порівняв «вагнерівську спецоперацію» з примусовою посадкою літака Rynair у Мінську та подальшим затриманням опозиційного білоруського журналіста, колишнього головного редактора Nexta Романа Протасевича. На його думку, для України могли бути схожими наслідки цієї спецоперації.

«Ми з вами бачили, що відбулося в Білорусі – як посадили літак; чим усе це закінчилося; чим завершуються такі спецоперації для тієї чи іншої країни; до якої ізоляції такі операції приводять. Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ця операція була ідеєю, скажімо так, інших країн, точно не України. Те, що Україну максимально затягували в це питання – це правда. Те, що цього не відбулося – ще раз проводячи паралель з тим, що відбулося в Білорусі – я вважаю, Слава Богу, що ми проявили питання суб’єктності в цьому важливому питанні», – заявив президента.

Зазначимо, що в російські та українські прокремлівські телеграм-канали, активно писали про цю операцію України, намагаючись виправдати дії Лукашенка та його оточення в ситуації з Протасевичем. Як прокремлівські медіа розвивали наративи про Романа Протасевича в червні читайте тут.

ДОПОВНЕНО: Очільниця Директорату з питань інформаційної політики ОПУ Ірина Побєдоносцева надала «Детектору медіа» коментар радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка. Він уточнив, що Зеленський говорив з Лукашенком 5 серпня 2020 року – уже після затримання «вагнерівців».

«Саме тоді президент Зеленський попередив Лукашенка про те, що Україна не сприйматиме іншого варіанту, окрім екстрадиції вагнерівців в Україну. Вагнерівці на той момент вже перебували під арештом у Білорусі більше тижня. Лукашенко обіцяв передати вагнерівців нам. Але він обрав інший варіант. Саме тому й після того контактів з Лукашенком у президента Зеленського не було», – розповів він.

Подоляк звинуватив опонентів влади в поширенні пропагандистських наративів. «Вони просто не хочуть розуміти. Їм життєво необхідно просувати далі цей їхній конспірологічний детектив про вагнерівців, який складається з брехні і пропаганди та побудований на прийнятті частиною аудиторії бажаного за дійсне. Для чого вони це роблять? Лише для того, щоб не говорити про партнерство псевдопатріотів з Медведчуком, про свою власну політичну неспроможність та про інші неприємні речі», – додав він.

Раніше «Європейська солідарність» зазначила, що Зеленський фактично виступив з явкою з повинною в справі про зрив «вагнерівської спецоперації».

«За здачу росіянам спецоперації із затримання військових злочинців із банди Вагнера – сьогодні ви фактично виступили із явкою з повинною. Cам подзвонив шістці Путіна Лукашенку і все розповів. В інтерв’ю ви багато говорили про державну зраду – і у цьому геніальному розслідуванні вийшли самі на себе. Як юрист-недоучка маєте знати, що чистосердечне зізнання пом’якшує відповідальність», – сказали в партії.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх РФ.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, які брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко.

ЗМІ підозрюють, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України відкидають цю інформацію.

Крім того, 25 серпня 2020 року Служба безпеки України просила Любов Величко розкрити джерела інтерв’ю з куратором української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер», яке опублікувало видання Mind.ua 24 серпня та, яке «кидає тінь» на президента Володимира Зеленського, голову Служби безпеки України Івана Баканова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

9 вересня 2020 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

28 вересня 2020 року ведуча Яніна Соколова та головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов повідомили, що Державне бюро розслідувань викликало її на допит у справі про спецоперацію із затримання в Білорусі 28 членів ПВК «Вагнера».  

6 березня Zn.ua 2021 року написало, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» у Білорусі в 2020 році. У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова. За даними «Української правди», в Офісі президента побоюються виходу розслідування Bellingcat, однак про відставку керівника Офісу Андрія Єрмака наразі не йдеться.

1 березня 2021 року головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов повідомив, що журналіст Bellingcat Христо Грозєв з командою 10 березня приїздили до Києва, де записували для фільму інтерв’ю з журналістами, чиновниками, депутатами та п’ятим президентом Петром Порошенком. За словами журналіста, Грозєв розповів йому, що Андрій Єрмак попросив у Bellingcat записати для фільму інтерв'ю з держдіячами, які представлять у фільмі позицію ОПУ, однак відмовився в останній момент. Очільник Офісу президента Андрій Єрмак вважає, що в історії з операцією із затримання групи ПВК Вагнера «багато фантазій і намагань видати бажане за дійсне». Сам Грозєв не коментував цю інформацію, але закликав українські ЗМІ не маніпулювати щодо фільму.

Фото: ОПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY