detector.media
25.06.2021 08:17
Флай про суд над консультантом «Радіо Свобода» у Білорусі: Ганебне знущання з правосуддя
Флай про суд над консультантом «Радіо Свобода» у Білорусі: Ганебне знущання з правосуддя
Президент RFL також закликав білоруську владу негайно і без будь-яких умов звільнити Лосіка.

Президент і генеральний директор некомерційної медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай розкритикував суд над консультантом «Радіо Свобода» та адміністратор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігорем Лосіком. Про це повідомила «Радіо Свобода».

24 червня в Гомелі розпочався суд над Лосіком, який проходить за зачиненими дверима в СІЗО. Якщо його засудять за двома звинуваченнями – «підбурювання соціальної ворожості до державних чиновників та правоохоронних органів» і «організація заворушень» – йому може загрожувати до 12 років ув’язнення.

«Як раніше про це сказала його дружина Дарія, Ігор за останній рік зазнав неймовірного фізичного та психологічного тиску, включаючи два виснажливі голодування. Замість того, щоб змусити Ігоря взяти участь у цьому ганебному знущанні з правосуддя, білоруська влада повинна негайно і беззастережно звільнити його, щоб він міг возз’єднатися з родиною», – сказав Флай.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. Його звинувачують в «організації масових заворушень». Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

Блогер 25 грудня мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням.

25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування на 42-му дні. 

11 березня 2021 року консультант «Радіо Свобода», блогер та адміністратор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігор Лосік висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати руки й оголосив сухе голодування. Досі невідомо, за якою статтею йому висунули нове обвинувачення. Адвокат блогера Дмитро Лепретар не може уточнити статтю, бо підписав угоду про нерозголошення. Ігор Лосік перебуває в незаконному ув’язнені вже 264 дні. Лосік чотири дні тримав сухе голодування та припинив його 15 березня.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY