detector.media
24.06.2021 18:10
Зеленський підписав санкції проти Фукса та Фірташа: блокування активів, позбавлення державних нагород та інше
Зеленський підписав санкції проти Фукса та Фірташа: блокування активів, позбавлення державних нагород та інше
Санкції запроваджено терміном на три роки.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про застосування персональних санкцій проти бізнесменів Дмитра Фірташа та Павла Фукса. Про це повідомила пресслужба глави держави та «Інтерфакс-Україна».

У пакеті санкцій проти Фукса і Фірташа – блокування активів, обмеження торговельних операцій, повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Крім того, заборонено брати участь в приватизації та оренді державного майна, повна заборона заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, заборона видачі дозволів і ліцензій Національного банку України, припинення видачі дозволів і ліцензій на ввезення в Україну або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності та інші санкції, що відповідають принципу їх застосування, встановленим законом України "Про санкції".

Також згідно з рішенням РНБО Фукс і Фірташ втрачають державні нагороди України, на відміну від народного депутата Віктора Медведчука, до якого цей вид санкцій не застосовувався. 

Санкції запроваджено терміном на три роки.

Нагадаємо, що 18 червня РНБО запровадила персональні санкції проти Дмитра Фірташа, а також бізнесмена Павла Фукса.Секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що «повний пакет санкцій» проти Фірташа запроваджений через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Данілов додав, що відповідний факт був встановлений українською розвідкою.

Додамо, що Фірташ був, серед іншого, прямим власником підприємства «Кримський титан», що розташоване в окупованому Криму.

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, зокрема, він контролює майже всі українські облгази. Зараз Фірташ у Відні під домашній арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей і участі в корупційних схемах. Через міжнародну групу компаній Group DF олігарх контролює медіагрупу «Inter Media Group» (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

У свою чергу, санкції проти Фукса запроваджені через «незаконне отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні».  Коментуючи рішення РНБО Фукс назвав санкції «особистою помстою секретаря Радбезу Олексія Данілова».

Ще у березні РНБО запровадила санкції проти 19 компаній, що працюють в сфері користування надрами. За даними ЗМІ, частина з них була пов'язана з Фуксом, однак сам бізнесмен спростовував це. 

Павло Фукс народився у Харкові, однак довго жив у Москві, де й заробив свій капітал. У сферу бізнес-інтересів Фукса входить банківський сектор, нафтова галузь, будівництво. Як повідомляли «Схеми», на сайті російської будівельної корпорації MOS CITY GROUP він був зазначений головою ради директорів. На тому ж сайті зазначається, що Фукс має подяку від російського президента за «внесок у становлення російської економіки».

Дмитро Фірташ категорично заперечує звинувачення Радбезу, які, на його думку, «невірні». Як і Фукс: він вважає, що це особиста помста Олексія Данілова

Фото: Володимир Зеленський / пресслужба президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY