detector.media
24.06.2021 15:20
СБУ пояснила, чому рекомендувала внести Кіркорова до «чорного списку» Мінкульту
СБУ пояснила, чому рекомендувала внести Кіркорова до «чорного списку» Мінкульту
Підставами для таких рекомендацій стали неодноразові пропагандистські концерти та заяви Кіркорова щодо статусу Криму.

СБУ рекомендувала Міністерству культури та інформаційної політики включити російського співака Філіпа Кіркорова до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України через його підтримку російської окупації Криму.

Пресцентр СБУ у коментарі «Українській правді» зазначив, що підставами для таких рекомендацій стали неодноразові пропагандистські концерти та заяви Кіркорова щодо статусу Криму.

«Також наполягав на тому, що окупований півострів – це частина РФ. При цьому він регулярно виступав в АР Крим, в’їжджаючи на півострів поза українськими пунктами пропуску», – повідомила СБУ.

Також в СБУ є докази, що Кіркоров свідомо заперечував територіальну цілісність та суверенітет України, а у своїх висловлюваннях виправдовував агресивні дії РФ.

Зокрема 18 березня 2021 року Кіркоров виступив на концерті «Большой праздничный концерт в честь семилетия воссоединения Крыма с РФ», який відбувся за участі президента РФ Володимира Путіна, тим самим підтримавши окупацію Криму.

Під час заходу Кіркоров сказав, що «Крым – это мое любимое место в России», а також допустив ряд інших пропагандистських висловлювань, як неодноразово робив це раніше. 23 червня Мінкульт включив Кіркорова до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.

У березні 2021 року Україна порушила кримінальну справу проти 23 російських артистів, які незаконно відвідували тимчасово окупований Крим у 2018 році та виступали на відкритті Керченського мосту.

Раніше до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці України, потрапили двоє акторів з російського фільму про окупацію Криму. Також Мінкульт за поданням СБУ вніс до «чорного списку» грузинського музичного продюсера Бесаріона Шпетішвілі (Брендона Стоуна).

22 квітня 2021 року Мінкульт на підставі звернення СБУ включив до чорного списку російського репера Алішера Валєєва (Моргенштерна).

17 червня Моргенштерн подав до Окружного адміністративного суду Києва позов до СБУ. Російський виконавець просить суд визнати протиправним звернення СБУ до МКІП щодо його включення до переліку заборонених артистів, а також наказ, який вносить росіянина до «чорного списку».

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

У 2015 році Міністерство культури ініціювало створення «білого списку» діячів культури Росії, які підтримали територіальну цілісність України.

Скріншот відео: GUTSERIEV MEDIA/YouTube 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY