detector.media
23.06.2021 17:37
Конгресмени закликали Білий дім домогтися видачі Фірташа з Австрії
Конгресмени закликали Білий дім домогтися видачі Фірташа з Австрії
Конгресмени висловили припущення, що Дмитро Фірташ «корумпував австрійську судову систему».

Низка конгресменів закликали адміністрацію президента США Джо Байдена домогтися видачі українського олігарха Дмитра Фірташа з Австрії.

У листі на ім’я державного секретаря Ентоні Блінкена та генерального прокурора Мерріка Гарленда депутати-демократи Марсі Каптур і Майк Квіґлі, а також республіканці Брайан Фіцпатрік та Енді Гарріс – зазначили, що Австрія, на їхню думку, затягує відповіді на запит США, і припустили, що Фірташ зміг підкупити австрійську судову систему.

«Ми стурбовані тим, що пан Фірташ використав своє значне багатство та зловмисний вплив, щоб зруйнувати правову систему цієї країни для уникнення екстрадиції та відповідальності перед законом»,цитує лист Радіо Свобода.

У 2014 році американська прокуратура звинуватила Фірташа у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе більшу частину часу.

Міністерство юстиції Австрії наразі не відповіло на звернення Радіо Свобода поштою та телефоном із проханням прокоментувати листа. Не вдалося також негайно зв’язатися з американськими юристами Фірташа для коментарів.

США звинувачують Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 мільйона доларів хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Український олігарх нібито мав намір продати частину продукції американському аерокосмічному гіганту Boeing.

Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року – менше ніж через два тижні після втечі президента України Віктора Януковича з Києва внаслідок Революції Гідності.

18 червня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти Дмитра Фірташа, а також бізнесмена Павла Фукса.

Секретар Радбезу Олексій Данілов заявив, що «повний пакет санкцій» проти Фірташа запроваджений через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Данілов додав, що відповідний факт був встановлений українською розвідкою.

Додамо, що Фірташ був, серед іншого, прямим власником підприємства «Кримський титан», що розташоване в окупованому Криму.

Адвокат Фірташа заявив, що його клієнт «категорично заперечує звинувачення», про які йшлося у рішенні РНБО щодо запровадження проти нього санкцій.

Дмитро Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, зокрема, він контролює майже всі українські облгази. Через міжнародну групу компаній Group DF олігарх контролює медіагрупу «Inter Media Group» (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

У свою чергу, санкції проти Фукса запроваджені через «незаконне отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні».  Коментуючи рішення РНБО Фукс назвав санкції «особистою помстою секретаря Радбезу Олексія Данілова».

Скріншот відео: DW Українською/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY