detector.media
22.06.2021 09:03
Угорщина поскаржилася ПАРЄ на роботу сайту «Миротворець»
Угорщина поскаржилася ПАРЄ на роботу сайту «Миротворець»
Зокрема, Сійярто каже, що представникам Угорщини, які є в списку «Миротворця», нібито загрожує помста.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час дебатів у ПАРЄ поскаржився, що робота українського сайту «Миротворець» створює загрози для угорських політиків. Про це пише «Європейська правда».

За його словами, представникам Угорщини, які є в списку «Миротворця», нібито загрожує помста.

Угорський депутат та однопартієць Сійярто Барн Зігмонд попросив міністра прокоментувати ситуацію з правами угорців в Україні. Голова МЗС виділив роботу «Миротворця» як окрему проблему.

«Миротворець – список ворогів, які мають бути покарані, – сказав він. – Я і сам  в цьому списку, але для мене це не проблема, мене захищає контртерористична служба Угорщини. Але ті, хто живуть в Україні, мають більше підстав боятися».

Міністр також вважає, що існування «Миротворця» нібито створює загрози для євродепутатки Андреї Бочкор з Берегова, яку обрали до ЄП за угорською квотою. «Є євродепутатка, яка боїться повернутися додому на різдвяні свята через те, що вона в цьому списку і не захищена», – розповів він.

Сайт «Миротворець» створений у 2014 році, він відомий збором даних про підозрюваних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують. Відповідну інформацію про цих осіб «Миротворець» публікує на своєму сайті в розділі «Чистилище».

У 2016 році посли «Великої сімки» озвучили вимогу до Києва закрити сайт, коли на ньому були оприлюднені списки журналістів, у тому числі західних, які, виконуючи професійні обов’язки, змушені були отримувати акредитацію від підтримуваного Росією угруповання «ДНР». Через це сайт оголосив про своє закриття, але згодом відновив роботу.

У вересні 2018 року до бази сайту «Миротворець» потрапив очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто. Причиною внесення Сійярто в «чистилище» став «замах на суверенітет і територіальну цілісність України та прямі загрози збройних вторгненням в Україну». У МЗС Угорщини заявили, що внесення Сійярто в базу «Миротворця» свідчить про «антиугорські настрої в Україні».

У листопаді 2019 року колишній «народний мер» окупованої Горлівки Донецької області Едуард Матюха, який виявився розвідником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, повідомив, що сайт «Миротворець» було створено з його подачі.

За даними ЗМІ, у лютому 2021 року єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї на засідання Ради асоціації ЄС-Україна вимагав від Києва закрити сайт «Миротворець». У березні 2021 року Міністерство внутрішніх справ України заявило, що їхні структурні підрозділи не здійснюють підтримку роботи сайту «Миротворець».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY