detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
17.06.2021 11:23
Нацрада не знайшла порушення мовних квот в ефірі «1+1», «Інтер», «Україна», ICTV
Нацрада не знайшла порушення мовних квот в ефірі «1+1», «Інтер», «Україна», ICTV
І вважає, що лише її моніторинг є підставою до призначення перевірок мовників.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела моніторинг загальнонаціональних телеканалів після заяви Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня про порушення закону щодо мовних квот у вечірньому прайм-таймі «1+1», «Інтер», «Україна», ICTV. Про це під час засідання регулятора повідомила член Нацради Олена Ніцко.

«Ми уважно перевірили цю інформацію і промоніторили тижневий ефір цих мовників», - сказав він.

За її словами, згідно моніторингу регулятора  згадані телеканали дотримуються мовних квот. Зокрема, в ефірі «1+1» частка державної мови становить 79%, в ефірі «України» - 76%, в ефірі «Інтера» - 77%, в ефірі ICTV – 84%.  Відповідно  до закону, така частка на загальнонаціональних каналах повинна становити не менше як 75%.

Моніторинг проводився з 17 по 23 травня, час 18-22 година.

Також Олена Ніцко додала, що повноваження здійснювати офіційний моніторинг має лише Нацрада: «І лише ознаки порушень виявлені у цьому моніторингу можуть бути підставою для призначення перевірки».

Нагадаємо, у червні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Нацради щодо порушення українськими телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі. За його словами, тривалість програм, фільмів, виконаних державною мовою у загальному тижневому обсязі мовлення телеканалу «Україна» становить  69,9%, «1+1» – 70,9%; «Інтер» – 72,9%. Телеканал «Україна» заперечив інформацію про нібито недотримання норм. «1+1» також відкинув звинувачення мовного омбудсмана про порушення мовних квот.

Ілюстрація: Скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY