detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
16.06.2021 18:15
«Репортери без кордонів» засудили систематичні переслідування журналістів, обмеження свободи слова та свободи інтернету в Росії
«Репортери без кордонів» засудили систематичні переслідування журналістів, обмеження свободи слова та свободи інтернету в Росії
Організація нагадала про арешти блогерів і журналістів, засудивши систематичні переслідування незалежних ЗМІ в Росії.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) нагадала про систематичні обмеження свободи ЗМІ, свободи слова та свободи інтернету в РФ.

«Володимир Путін є одним з найбільших ворогів свободи ЗМІ в усьому світі», – заявила організація.

За минулі кілька тижнів через тиск держави були змушені закритися ряд інформаційних порталів, видання «Медуза» бореться за виживання, а телеканал «Дождь» вперше не був допущений до висвітлення саміту за участю Путіна, заявили «Репортери без кордонів» сьогодні, 16 червня.

Vor dem #Putin-#Biden-Gipfel:#Russland schränkt die #Pressefreiheit systematisch ein: unabhg. Nachrichtenportale schließen, Reporter*innen werden mit Gerichtsverfahren überzogen, internat. Plattformen unter Druck gesetzt - das alles im Jahr der #Duma-Wahl. https://t.co/RTKtcoOaa4 pic.twitter.com/WWXKrsyVUZ

— ReporterohneGrenzen (@ReporterOG) June 16, 2021

Як повідомило видання російська влада перешкоджає висвітлення гострих тем.

«Тих, хто повідомляє про погане оснащення лікарень на тлі швидко зростаючих показників інфікованих коронавірусом, про корупцію або масштабне придушення громадянського суспільства перед вересневими виборами, тягнуть до суду або оголошують «іноземними агентами». Володимир Путін є одним з найбільших ворогів свободи ЗМІ у усьому світі», – заявив глава німецького філії RSF Крістіан Мір.

Він підкреслив, що російський президент запрошує в країну гостей футбольної першості, а тим часом перешкоджає висвітленню гострих тем в ЗМІ.

У заяві організації вказується, зокрема, на закриття видань VTimes і Newsru.com, а також на відмову в акредитації спортивному репортерові німецького телеканалу ARD Роберту Кемпе (Robert Kempe) на початку чемпіонату Європи з футболу, частина матчів якого проходить в Санкт-Петербурзі.

Крім того, на початку Євро-2020 в Петербурзі був затриманий і арештований на два місяці за звинуваченням в «виправданні тероризму» відеоблогер Юрій Хованський, за кілька днів до цього розмістив в своєму каналі критичне відео про затримання білоруського блогера Романа Протасевича, нагадали «Репортери без кордонів».

Проти відомого російського відеоблогера Юрія Дудя заведено адміністративну справу за «пропаганду наркотиків», пише організація, відзначаючи багатомільйонні перегляди його інтерв'ю.

Одночасно правозахисники вказали на переслідування в Росії авторів журналістських розслідувань.

Зокрема, 20 травня суд в Москві продовжив арешт заступників головного редактора сайту «Росдержава» Олександра Дорогова і Яна Кателевського, що повідомляли, серед іншого, про корупцію в поліції. У заяві також наголошується переслідування засновника сайту Istories Романа Аніна.

«Репортери» також нагадали про заходи російської влади проти міжнародних інтернет-платформ, що грають важливу роль для ЗМІ та громадянського суспільства в Росії.

Організація вказала на судові рішення про штрафи щодо Facebook, Twitter, Google і Tiktok, уповільнення швидкості роботи Twitter і загрози його повної заборони.

Також було відзначено, що в рейтингу свободи ЗМІ Росія знаходиться на 150-й позиції серед 180 держав.

Нагадаємо, у березні-квітні 2021 року влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

Фото: Українська правда

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY