detector.media
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
16.06.2021 16:30
15-й пітчинг Держкіно. День другий: у пошуках себе і відповідей на складні питання
15-й пітчинг Держкіно. День другий: у пошуках себе і відповідей на складні питання
Огляд кінопроєктів, що претендують на державну фінансову підтримку.

У Києві триває пітчинг (другий тур) 15-го конкурсного відбору кінопроєктів, які претендують на фінансування від Держкіно України. Про те, які нововведення відбулися в порядку конкурсного відбору та які проєкти змагалися за перемогу в перший день публічних презентацій, читайте тут.

У другий день свої проєкти презентували автори повнометражних фільмів-дебютів.

Неігрові повнометражні фільми-дебюти

Категорію оцінювали такі експерти: Юлія Мельник, Олександр Галицький, Олександр Омельянов, Олександр Чубко, Анна Соболевська, Станіслав Притула, Андрій Корнієнко. 

ТОВ «Табор» пітчингувало проєкт архівного документального есе «Фрагменти льоду». Режисерка: Марія Стоянова. Стислий зміст проєкту: батько режисерки, фігурист колись всесвітньо відомого Українського ансамблю «Балет на льоду» гастролював за кордон і знімав своє життя на камеру в часи Перебудови. Сьогодні режисерка відкриває його аматорський архів, щоб побачити Західну утопію очима пізньої радянської людини та ініціювати між нами особистий діалог. Загальний бюджет: майже 4,2 млн грн. Цього року проєкт підтримав УКФ, що має забезпечити частину фінансування. У Держкіно автори просять: 1 млн грн.

Роман Синчук презентував проєкт «Звук Райдуги», який він подав як ФОП і режисером якого він виступає. Стислий зміст проєкту: фільм про долі глухих акторів та робітників сцени театру «Райдуга». Знайомство з історією театру — від часів заснування і до сучасних залаштункових буднів. У Держкіно автор просить загальний бюджет: 864 700 грн.

ТОВ «СТУДІЯ «ЗОЛОТЕ РУНО» пітчингувало проєкт «Микола». Режисер: Єгор Воробйов. Стислий зміст проєкту: історія про підлітка Миколу Ніжніковського, котрий втратив обидві ноги та руку в результаті вибуху, який стався під Маріуполем. Та зараз хлопчик мріє стати параолімпійським чемпіоном з плавання. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 1 млн грн.

Віталій Мірошников презентував проєкт «Неможливе — можливо. Сікорський», який він подав як ФОП. Режисери: Артем Шоломко, Вікторія Шоломко. Стислий зміст проєкту: поєднати і поступово розкрити дві історії: самого Ігоря Сікорського та молодих канадських винахідників з «AeroVelo», які змогли виграти приз імені Сікорського — премію, яку заснували в 1980 році та яку вже понад тридцять років спроб і намагань не вдавалося виграти нікому. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 1 млн грн.

ТОВ «ПРЕМ’ЄР-МЕДІА» пітчингувало просвітницько-біографічний проєкт «Майя Дерен. Танок у Києві». Про Елеонору Деренковську (справжнє ім’я та прізвище), яка народилася в Києві і потім з родиною емігрувала до США. Своє життя вона присвятила кінематографу. Режисери: Олена Юдашкіна (Алимова ), Руслан Товкун (Арітович). Загальний бюджет: майже 1 млн грн. У заявці не вказано, скільки саме автори просять у Держкіно.

Два проєкти у цій категорія пітчингувало ТОВ «САММІТ ФІЛЬМ».

Перший - «Григір Тютюнник. Листи у життя». Режисер: Микола Білоконь. Стислий зміст проєкту: на 49-му році життя прозаїк власноруч затягнув зашморг на своїй шиї. Аби зрозуміти, що штовхнуло Тютюнника на самогубство, потрібно зазирнути в його минуле. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 1 млн грн.

Другий - «Людина, що хотіла розфарбувати світ». Режисерка: Дарина Вакуленко. Майбутній фільм має розповісти про подвійне життя українського митця Миколи Глущенка. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 1 млн грн.

ТОВ «ТРИ-Я-ДА ПРОДАКШН» пітчингувало проєкт «Земля Енея». Режисер: Руслан Товкун (Арітович). Фільм має розповісти, як вплине ринок землі на існування села на Поліссі. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 1 млн грн.

ТОВ «К’артбаба Продакшн» презентувало проєкт «Рефат і Мусфіре». Режисер: Рефат Маліков. Стислий зміст проєкту: історія Рефата і Мусфіре — це не тільки розповідь про велику та довгу любов. У їхніх долях — історія цілого покоління кримських татар, на долю яких випали найтяжчі випробування: війна, депортація, боротьба за повернення на історичну батьківщину до Криму. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 1 млн грн.

Ольга Божко мала пітчингувати проєкт «Народжені вдруге», який вона подала як ФОП. Але, з невідомих нам причин, на пітчинг вона не прийшла.

ТОВ «Небокрай Філмз» презентувало проєкт «От вінта». Режисерка: Анастасія Єрмоленко. Стислий зміст проєкту: герой фільму з позивним «Дід», пройшовши війну, яка наразі триває, опинився у складних обставинах: втрата близьких, ПТСР, спроба самогубства, психоневрологічний диспансер. Головний конфлікт фільму (і героя) — між «епічним» минулим і «цивільним» рутинним сьогоденням, між харизматичною вдачею героя і його депресією. Це також конфлікт між частинами фільму — реальністю і художнім баченням (світ гумористичних оповідань, які пише герой). У Держкіно автори просять загальний бюджет: 940 тис. грн.

ТОВ «Ю.ЕФ.АЙ.ПРОДАКШНЗ» пітчингувало проєкт «Під одним сонцем». Режисер: Дмитро Хопта. Стислий зміст проєкту: дев’ять історій українців, які живуть у Мюнхені — у кожного з них були свої причини поїхати з України, свій шлях і своя історія. А також ще дев’ять історій українців тих самих професій, які живуть в різних містах України — у кожного з них своя мотивація залишитися в Україні. Яким вони бачать майбутнє своє і України? У Держкіно автори просять загальний бюджет: 690 тис грн.

Ігрові повнометражні фільми-дебюти

Категорію оцінювали такі експерти: Юлія Мельник, Олександр Чубко, Анна Соболевська, Віктор Андрієнко, Валерія Кальченко-Донцова, Олександра Братищенко.

Ми помітили, що якщо минулого року значна частина авторів у цій секції віддавали перевагу історіям, події в котрих розгортаються в 90-ті роки минулого століття, то цьогорічні конкурсанти нерідко обирали велике місто, часто Київ, який в деяких проєктах виступав не тільки як місце дій, але й як один із героїв майбутнього фільму.

ТОВ «Спільна перемога продакшн» пітчингувало драму, роуд-муві «В обіймах Мельпомени». Режисер: Анатолій Максим’юк. Стислий зміст проєкту: історія зрілого актора Юрія Юрійовича, що втративши віру у власну творчу самореалізацію зі скандалом звільняється з провінційного театру і везе свого учня на прослуховування до столиці. Ця подорож є складною для обох героїв, адже Кирило сумнівається у власному таланті, а Юрій Юрійович приховує від свого вихованця справжні наміри їх поїздки до Києва. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «ТОУ» презентувало урбаністичну драму «Місто» — осучаснена вільна інтерпретація однойменного роману Валер’яна Підмогильного. Режисер: Михайло Маслобойщиков. Стислий зміст проєкту: 20-річний Матвій ненавидить село, але сумує за ним в Місті. Прагне вчитись, але кидає інститут. Починає займатися творчістю і знаходить роботу. Паралельно у героя зав’язуються стосунки з жінками: спочатку з дівчиною, з якою вони разом переїхали з села, потім з дорослою жінкою, його третя дівчина — грайлива мешканка міста, наступне його захоплення — декаденська рейверша. Але міський ритм життя потроху роз’єдає героя. Здається це лише питання часу: коли тебе поглине Місто? У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «Фемілі Продакшн Студіо» пітчингувало соціальну драму «Братушка». Режисерка: Анастасія Буковська. Стислий зміст проєкту: Женя (патрульна поліції) та Олексій (ветеран АТО) різні за характерами, але саме несприйняття їх обох оточенням зближує героїв. Їх долі перетинаються, коли Женя виносить з пожежі собаку чоловіка. Жінка починає опікуватися Олексієм та намагатися повернути його до соціального життя. А Олексій хоче допомогти Жені відчути себе жінкою. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «ЗЕТ ПІКЧЕРЗ» пітчингувало кримінальну драму «Винен». Режисер: Валерій Кочерган. Стислий зміст проєкту: емоційно неврівноважений Тесля, відсидів десять років в тюрмі за жорстоке вбивство педофіла, який хотів зґвалтувати його маленьку доньку. Він повертається в рідне містечко та намагається налагодити стосунки з донькою, але однієї ночі, її на смерть збиває машина, яка належить сину мера міста. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 11,8 млн грн.

Любов Кнорозок презентувала драму «І мені більше не цікаво, як ти там», яку подала як ФОП. Режисерка: Богдана Смирнова. Стислий зміст проєкту: дія фільму відбувається у сучасному Києві, переважно у спальному районі. Поки деякі люди стрибають з багатоповерхівок через розбите серце, Рита мріє зробити вірусне відео про самогубство, аби сподобатися зірці інтернету Єгору. Молода мати Лора намагається не втратити коханого чоловіка, що працює на кількох роботах, аби мати змогу виплатити позику за квартиру. Загальний бюджет: майже 14,5 млн грн. У Держкіно автори просять: майже 12 млн грн.

ТОВ «АЛЬБАТРОС КОММУНІКОС УКРАЇНА» пітчингувало драму «Серце дитини». Режисер: Денис Галушко. Стислий зміст проєкту: Гнат змирився, що життя добігає кінця — невиліковна хвороба серця. Приголомшлива звістка про з’яву донора заскочує, бажання знати, кому ж належало серце, переслідує Гната. Він нарешті отримує бажане — надприродну  зустріч  із  попереднім власником і це перевертає Гнатів світ. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «Директорія кіно» презентувало урбаністичну драму «Атипові». Режисерка: Оксана Артеменко. Стислий зміст проєкту: трагічна смерть батьків залишила глибокий шрам на душі тридцятирічної Лізи. Сьогодні вона на шляху до одужання – чекає поки її знімуть з обліку наркологічної комісії, аби повернутись до нормального життя. До неї в помешкання залазить Андрій і залишається жити, стверджуючи, що це його квартира. Він тільки вийшов з тюрми і хоче довести свою невинність. Сім днів разом допоможуть їм зрозуміти самих себе і розпочати нове життя, вільне від шаблонів і марних сподівань. Загальний бюджет: 12,5 млн грн. У Держкіно автори просять: 12 млн грн.

ТОВ «Істмен Філмс» пітчингувало спортивну драматичну комедію «Більше за юність». Режисер: Елізабет Зісман-Зоц. Стислий зміст проєкту: Тадей — гоноровий юнак, чемпіон серед юніорів з художньої гімнастики, після тривалого життя закордоном разом з батьками-дипломатами повертається в Україну. Єдина можливість задля продовження кар’єри – це вибороти місце у складі жіночої збірної з художньої гімнастики, бо в Україні немає чоловічої команди з цього виду спорту. Наслідками цього рішення стануть блискавичні виступи, яскраві перемоги, кохання, травми, біль, розчарування та, зрештою, відродження команди і набуття героями гармонії в собі. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «ОПЕРАТОРСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ. ЮА» презентувало антиутопію «Камінь-Ножиці-Душа». Режисери: Марія Старожицька, Анастасія Старожицька. Стислий зміст проєкту: сумніви в потребі виконати свій громадянський борг змушують 25-річну Настю втекти з пересувного центру здачі душ на даху хмарочоса. У ближчому майбутньому, що є гротескним відображенням сьогодення, мільйонами спеціально випущених душ,   оголошених непотрібним рудиментом, латають дірки в озоновому шарі, аби    запобігти кризі глобального потепління. Потрапивши до відлюдників, які,  навпаки, обтяжують душі камінням до непідйомності, Настя знову опиниться  перед необхідністю виконувати накази. Втім, через тутешню гру «Камінь-ножиці-душа» її вільний вибір тільки пришвидшить катастрофу людства. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 12 млн грн.

ТОВ «ДЖОЙ ФІЛМЗ» пітчингувало комедію «Хороші дівчатка потрапляють в Рай». Режисерка: Мирослава Хорошун. Стислий опис проєкту: постійно прагнучі зробити щасливими інших, а не себе, «хороша дівчинка» отримує дорікання від близьких, та зраду від коханого, в день свого тридцятиріччя. І тоді вона вирішує стати поганою, але щасливою. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «БЕСКИД ФІЛМЗ» презентувало фантастичну трагікомедію «Є лише дві нескінченні речі, блін». Режисер: Сергій Баженов. Стислий зміст проєкту: недалекий та ледащий хуліган, на прізвисько Нейрон, стає учасником таємничого експерименту, котрий в рази підвищує інтелект хлопця, а відтак занурює його у світ великої мудрості та великої печалі. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «Знімальний Цех Артура Якубова» пітчингувало спортивну драму з елементами комедії «Тореодори». Режисер: Артур Якубов. Стислий зміст проєкту: повернувшись з фронту після важкого поранення ноги, колишній професійний футболіст Андрій береться тренувати містечковий футбольний  клуб «Тореадор». Це історія про те, як він і молодий президент клубу збирають команду з простих робітників і юнаків, задля участі у боротьбі за національний кубок країни. У Держкіно автор просить загальний бюджет: трохи менше 9 млн грн.

ТОВ «Вавилон 13 продакшн» презентувало драму, трилер «Донбас Драм'н’бас». Режисер: Роман Любий. Стислий зміст проєкту: місто, на перший погляд таке саме як завжди, але всередині нього за бронзовим світлом ліхтарів от-от вибухне вулкан. Донецьк, початок 2014 року, у центрі уваги сюжету опиняється той, хто зазвичай тримається тіні — мовчазний активіст з силової ланки проукраїнського руху з позивним Ніхто. З Києва, на допомогу партизанам, приїзжає Вітер. Ніхто стає своєрідним гідом для колишнього військового, натомість отримує інтенсив з ведення партизанської війни в умовах міста, за холодом засідок, схованок, переслідувань та підозр жевріють стосунки схожі на відносини батька і сина. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 12 млн грн. Після презентації експерт Олександра Братищенко повідомила, що через конфлікт інтересів (є учасницею об’єднання «Вавилон 13») не оцінювала цей проєкт у першому турі та не буде це робити у другому. Відповідну заяву експерт подала завчасно до Держкіно.

ТОВ «Гуд Монінг Дістрібьюшн» пітчингувало музичну драму «Мрія Кіри». Режисер: Денис Колесніков. Стислий зміст проєкту: 25-річна бібліотекарка Кіра, яка не може реалізувати себе в професії, бореться за право отримати будь-яку офіційну роботу в мегаполісі задля офіційного стажу: Кіра плекає мрію емігрувати до Австралії, незважаючи на те, що самостійно виховує молодшу сестру, з якою пов’язана страшною таємницею минулого. Орієнтований загальний бюджет:15,5 млн грн. У Держкіно автори просять: 12 млн грн. Раніше проєкт отримав підтримку від УКФ на зйомку тизера.

ТОВ «Скрін Медіа Юкрейн» презентувало трагікомедію «Буна». Режисер: Давид Петросян. Стислий зміст проєкту: історія двох покинутих жінок у закинутому буковинському селі. Дев’яносторічна бабуся (по-місцевому Буна) та її онучка загублені у часі і просторі, одна намагається відстояти свій, вже втрачений світ, інша намагається вирватися звідти. Буна це буковинський Уроборос, який згорнувся в світ свого минулого і зжирає життя своєї онучки, а потім і правнучки. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «ТРЕМПЕЛЬ ФІЛЬМЗ» пітчингувало драму «Таке довге коротке життя». Режисер: Юрій Леута. Стислий зміст проєкту: пандемія на початку минулого року випадково знайомить молоду жінку і чоловіка, та назавжди  змінює їхнє життя. Усвідомлення раптовості смерті запалює в них пристрасть, яка здіймає їх над буденністю. У Держкіно автор просить загальний бюджет: 12 млн грн. 

ТОВ «РІАЛ ПІКЧЕРЗ» презентувало соціальну драму «Трідем». Режисерка: Юлія Дегліна. Стислий зміст проєкту: Інга та Андрій разом 10 років — кожен із них переживає особисту кризу. Вони хочуть розуміння, тепла та любові, але щоб отримати це їм доводиться дивитись в очі своїм страхам та бажанням. Все змінюється, коли в їхньому житті з’являється Кирил. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 12 млн грн.

ТОВ «ОПЕРАТОРСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ. ЮА» пітчингувало драму «Запізнення». Режисер: Костянтин Лінартович. Стислий зміст проєкту: дуже часто у вирі життєвих подій ми кудись «несемось» і забуваємо хоча б на хвилинку зупинитися щоб проаналізувати свій шлях. Але найстрашніше — забуваємо про своїх близьких. І тільки втрата рідної людини, змушує нас зупинитися, але вже пізно. У Держкіно автори просять загальний бюджет: 12 млн грн.

ТОВ «ТРУМЕН ПРОДАКШН» презентувало трагікомедію «Сатири». Режисерка: Тамара Трунова. Стислий зміст проєкту: процвітаючий важливий чиновник кіноіндустрії влаштовує бенкет з нагоди свого дня народження. Обстановка невимушена і святкова, від колег на адресу ювіляра звучать компліменти і приємні слова. У розпал свята жарт за жартом перетворюються в потоки критики усіх до усіх, але в першу чергу докори і колючі зауваження колег висуваються на адресу ювіляра, але остаточним поганим сюрпризом для ювіляра та його гостей стане самовикриття посудомийки Оксани. У Держкіно автори просять загальний бюджет: майже 12 млн грн.

ТОВ «БІГ ХЕНД ФІЛМС» мало пітчингувати романтичну комедію «Поцілунок на мільйон». Але з невідомих нам причин автори відмовилися від участі в пітчингу.

ТОВ «МО Філмз» презентувало комедію «З Новим кРоком». Режисерка: Віра Шафранська. Стислий зміст проєкту: 31 грудня герої фільму опиняються у справжній катастрофі: когось кинула дружина та коханка, комусь довелося зустрічати новий рік в купе з незнайомцем, який випадково відрізав собі палець, комусь у таксі до Львова, комусь на вокзалі з холодцем, а хтось взагалі замовив власне вбивство. Героїв поєднує те, що вчинок кожного впливає на долю іншого. Загальний бюджет: майже 15 млн грн. У Держкіно автори просять: майже 12 млн грн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY