detector.media
16.06.2021 13:59
«Втікала лісами і болотами». Білоруська телеведуча залишила країну через кримінальне переслідування
«Втікала лісами і болотами». Білоруська телеведуча залишила країну через кримінальне переслідування
Про місцеперебування Кустової та її подальші плани нічого не відомо.

Білоруська поетеса та телеведуча Валерина Кустова виїхала з Білорусі через кримінальне переслідування, повідомляє Радіо Свобода. Кустова стверджує, що втікала з країни «лісами і болотами». 

3 червня Кустова написала у Facebook, що до її квартири вдираються невідомі. Після цього зв’язок з Кустовою зник, але згодом виявилося, що її в квартирі не було.

16 червня вона повідомила, що перебуває в безпеці разом з дворічною донькою. За її словами, до будинку під’їхав чорний автобус, сім співробітників служби безпеки у цивільному одязі увірвалися до квартири, де Кустова мешкала з донькою.

Правоохоронці також прийшли на її роботу та до батьків.

«Цілими днями невідомі копались у моїх речах і перевіряли сусідів. На сьогоднішній день я не знаю, що саме було вилучено, були спроби (безуспішно) зламати пошту та профілі з моїх власних комп’ютерів, цінності, кошти. Квартира досі герметична. І навіть адвокат не має до неї доступу, як і до моєї справи, тому що СК все ще «закінчує» її», – зазначила Кустова.

Вона сказала, що за кілька днів «втратила сім’ю, життя, дім, стабільну роботу».

«Виявилося, що кілька кримінальних статей – це не найгірше, що мене чекало. У мене вилучили не просто всі речі, а життя на батьківщині», – сказала телеведуча.

Наразі про місцеперебування Кустової та її подальші плани нічого не відомо.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований, 15 його співробітників знаходяться у в'язниці. 

8 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які ще більше обмежують громадянські права та свободу громадян країни, криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації.

Фото: відкриті джерела 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY