detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
16.06.2021 07:00
Актори почали створювати профспілку, а от про профспілку кастинг-директорів ніхто не говорить – кастинг-директорка «Поганих доріг»
Актори почали створювати профспілку, а от про профспілку кастинг-директорів ніхто не говорить – кастинг-директорка «Поганих доріг»
У професійній спільноті кастинг-директорів накопичилися важливі проблеми, які не обговорюються на належному рівні – зокрема, через відсутність механізму профспілки. Серед цих проблем – відсутність чіткого розподілу обов’язків між кастинг-директором та кастинг-менеджером, відсутність посади кастинг-директора у класифікаторі професій, а також відсутність можливості юридичного впливу і будь-якої відповідальності акторських агентів у випадку їхніх непрофесійних дій.

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розповіла кастинг директорка «Поганих доріг», «Спіймати Кайдаша», «Кіборгів», «Захара Беркута» та інших стрічок Ольга Клименко.

«Якщо серед акторів зараз знову розпочалася активна діяльність зі створення профспілки, то в нас вона ще навіть не на початковому етапі. Про профспілку кастинг-директорів ніхто навіть не говорить», – сказала пані Клименко.

Зокрема, одна з існуючих у професійній спільноті проблем полягає в відсутності законодавчої бази, яка б регулювала діяльність акторських агентів.

«Я знаю поодинокі випадки існування договорів між агентами і акторами. Але вони жодним чином не регулюють відносини продакшена й агента. Іншими словами, ми з агентами взаємодіємо, співпрацюємо, але наші відносини жодним чином не оформлені. Відповідно, жодні санкції як юридичний вплив у такому випадку неможливі», – пояснила Ольга Клименко.

За її словами, неприємні випадки, що можуть виникати під час взаємодії продакшенів і кастинг-директорів із акторськими агентами, викликані радше не зловживаннями з боку останніх, а професійною недбалістю.

«Наприклад, був випадок, коли актору на нашому проєкті закріпили дату, а його агент саме цю дату згодом віддала іншому проєкту й наполягала на його пріоритетності. А це мали бути сцени з американським актором, який прилітав буквально на два дні, й ми не мали можливості перенести їх на інший день. Усі можливості свого впливу на агента я швидко вичерпала. Зміна була під загрозою зриву, а це величезні фінансові і репутаційні втрати продакшена. Чому так сталося? Агент недогледіла чи свідомо віддала перевагу іншому проєкту, переступивши через професійну етику, але історія закінчилася тим, що актор із тим агентом припинив співпрацювати.

А нещодавно актриса не попередила, що в неї є агент. Вона не озвучила цю інформацію ані коли ми її запрошували на проби, ані прийшовши на проби, ані коли я повідомила їй про затвердження. Я їй озвучила фінансові умови, вона погодилася, знову не повідомивши про агента. Агент з’явилась уже після того, як ми з продюсером підтвердили домовленість з актрисою замовнику. І озвучила умову – підняття гонорару втричі. Це було на грані шантажу», – розповіла Ольга Клименко.

Нагадаємо, урочиста церемонія нагородження п'ятої національної кінопремії «Золота Дзиґа» відбулася 12 червня. Цьогоріч статуетки вручали в 23 номінаціях, серед них одна нова – «Найкращий ігровий серіал». Фаворитом цьогорічної премії стала драма Валентина Васяновича «Атлантида», яка отримала шість нагород. Стрічка «Погані дороги» отримала на дві нагороди менше: в номінації за найкращу чоловічу роль переміг Юрій Кулініч, за найкращу чоловічу роль другого плану – Ігор Колтовський, за найкращу жіночу роль другого плану – Оксана Вороніна, за найкращий сценарій – Наталка Ворожбит. Остання також отримала нагороду «Відкриття року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY