detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
17.06.2021 11:25
Верховна Рада ухвалила закон про незалежність Нацради
Верховна Рада ухвалила закон про незалежність Нацради
Закон має вилучити норми, якими було призупинено проведення конкурсів Нацради на видачу ефірних ліцензій на період карантину, пов’язаного з COVID-19.

Закон підтримало 302 народних депутатів. Загалом народні депутати розглянули 539 поправок, зареєстрованих до розгляду в другому читанні.

Під час обговорення поправок член фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький наполягав виписати механізм підстав звільнення кожного члена Нацради, інакше президент України буде відкликати на власний розсуд своїх членів, а це не зробить їх незалежними. Також він просив переоголосити конкурс на членів Нацради від парламенту, у якому б фракції могли висунути своїх кандидатів. Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року Верховна Рада України проголосувала за звільнення з посад членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим’юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша. Але вони продовжують виконувати обов'язки до моменту призначення нових членів. Конкурс, який має пройти в профільному комітеті з питань телебачення і радіомовлення, загальмувався.

Найбільше поправок до законопроекту №4107 подали представники фракції ОПЗЖ. Під час розгляду кожної з них вони критикували роботу Нацради та закриття каналів «112 Україна», ZIK та Newsone, вважаючи це наступом на свободу слова. Народний депутат від фракції ОПЗЖ Юрій Павленко дорікнув колегам, що жодного разу парламент не заслухав звіт Нацради.

Майже всі поправки опозиційних фракцій, які окремо голосувалися в сесійній залі, не були підтримані більшістю народних депутатів.

Нагадаємо, метою ухвалення законопроєкту є необхідність вироблення дієвої процедури призначення та припинення повноважень членів Національної ради, оскільки наявна процедура не може повноцінно гарантувати принцип незалежності та ефективних і прозорих механізмів діяльності державного регулятора. Одним із головних завдань пропонованих змін є урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради.

У проєкті вносяться пропозиції щодо:

Цим документом пропонують внести зміни до законів «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» та «Про адміністративні послуги».

Нагадаємо, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 лютого 2021 року розглянули проєкт закону №4107 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» та рекомендували Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому.

Раніше Верховна Рада 15 грудня 2020 року прийняла проєкт №4107 за основу в першому читанні.

Законопроект розроблено на виконання міжнародних зобов’язань щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року в частині забезпечення незалежності державного регулятора в сфері телерадіомовлення.

Як писав ДМ, Комітет гуманітарної та інформаційної політики 11 листопада 2020 року  підтримав цей проєкт і рекомендував парламенту ухвалити його за основу. Члени комітету зазначали, що потребують доопрацювання й гендерні питання, запропонований порядок звітності Нацради перед суб’єктами призначення – Верховною Радою та Президентом України та прийняття рішень за результатами розгляду звіту, а також порядок оплати праці членів Нацради. Комітет підтримав вилучення норм, якими було призупинено проведення конкурсів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY