detector.media
Детектор медіа
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
14.06.2021 20:34
Опозиція зірвала засідання комітету, на якому планувалося вивести телебачення з-під дії закону про мову – Княжицький
Опозиція зірвала засідання комітету, на якому планувалося вивести телебачення з-під дії закону про мову – Княжицький
Голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заперечує такі наміри.

Представники політичної партії «Європейська солідарність» та громадські активісти 14 червня влаштували акцію протесту під стінами будівлі, де знаходиться парламентський комітет гуманітарної та інформаційної політики, з метою зірвати позачергове засідання комітету. Про це у коментарі «Детектору медіа» повідомив народний депутат від «ЄС», член комітету гуманітарної та інформполітики Микола Княжицький.

За словами пана Княжицького, «завдяки протестам людей і рішучим діям опозиційних депутатів вдалося зірвати незаконне засідання гуманітарного комітету ВР, на якому "слуги" планували вивести телебачення з-під дії закону про мову». «Але вони все одно планують завтра провести це засідання, на якому вивести телебачення з-під дії закону про мову під час розгляду у другому читанні проєкту закону № 4107 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. «Слуги» хочуть внести правки з порушенням 116-ї статті  Регламенту», – сказав Микола Княжицький.

Микита Потураєв у коментарі «Детектору медіа» зауважив, що від фракції «Слуга народу» немає жодних пропозицій по скасуванню закону про забезпечення функціонування української мови як державної, який був ухвалений в 2019 році.

«Немає і пропозицій по якомусь сутнісному перегляду норм цього закону. В тому числі й того, що стосується для фільмів чи серіалів на телебаченні. Окремі депутати пропонували різні варіанти того, як може працювати мовний закон – з точки зору строків та інших несутнісних моментів. Але в порядку денному нічого з цих пропозицій немає. Цю дискусію розпочали не депутати чи хтось ще, а представники телевізійної та кіноіндустрії. Вони виступили з проханням перенести набрання чинності однієї з норм закону, яка зобов'язувала перейти з липня на українську мову. Представники індустрій говорили, що через карантин не встигають дозняти достатньо власного продукту. У підсумку, чи відбулось таке перенесення? Ні. Чи є зараз в порядку денному таке перенесення? Ні. Чи могло воно пройти у Верховній Раді і отримати більшість голосів у нашій фракції? Ні», – сказав він.

За словами пана Потураєва, скандал зараз роздмухують не через це. Зараз на розгляді у депутатів зміни до законів для забезпечення незалежності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – проєкт №4107. «Наприклад, однією з правок в пакеті цих змін передбачається визначити, що вимоги до створення телепрограм та до телеорганізацій встановлюються виключно законодавством про телерадіомовлення. При цьому зазначається, що мовлення телеорганізацій здійснюється державною мовою. Тобто – українська не страждає. Профільним законодавством для телерадіомовлення встановлюється і обов'язковий обсяг мовлення державною мовою. Щодо повноважень – усе залишається на функціональному рівні, якщо й говорити про такі поправки», – роз’янив голова профільного комітету.

Потураєв уточнив, що мовний омбудсмен слідкуватиме за дотриманням норм мовного законодавства, а Нацрада з питань телебачення і радіомовлення – в межах своїх повноважень – за тим, як дотримуються законодавства телерадіомовники.

«Чи змінює це якось функціонування української мови як державної? Ні. Чи знищує це закон про мову? Ні. Чи дозволено буде показувати фільми та серіали будь-якою мовою без дотримання мовних квот? Ні. Але нашим опонентам потрібен цей скандал, тому що вони хочуть відвести увагу від власних проблем. Хайп на мовному питанні завжди для цього і використовувався. Комітет ще не прийняв жодного рішення з приводу тієї чи іншої поправки, ще не має навіть підстави розглядати в залі якесь рішення з цього приводу. Але вже бачимо, що частина партії Порошенка переживає ніби "останню битву". Частина фракції "Голос" – теж робить вигляд, що не можуть пережити щось. Насправді, усе це просто від їхнього цинізму», – зауважив Микита Потураєв. На його думку, протест організовано, щоб перекрити негативний ефект від записів, оприлюднених Денисом Бігусом, та скандали в партії «Голос».

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 лютого 2021 року рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проєкт закону №4107 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

24 травня народні депутати від «Слуги народу» Микита Потураєв та Євгенія Кравчук зареєстрували у парламенті законопроєкт № 5554, який пропонує відтермінувати набуття чинності статті, яка передбачає, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна.

Ця норма має набути чинності 16 липня 2021 року. Натомість Потураєв та Кравчук пропонували, щоб вона набула чинності «через два місяці від дня відміни карантину», який запровадили з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Фото з Facebook сторінки Тараса Шамайди

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY