detector.media
14.06.2021 15:17
Суд закрив справу обвинуваченого в підпалі авто «Схем»
Суд закрив справу обвинуваченого в підпалі авто «Схем»
Прокуратура та захист журналістів не погоджуються з рішенням суду й планують оскаржити його в апеляції.

Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу Кирила Баріхашвілі, обвинуваченого у підпалі авто водія програми журналістських розслідувань «Схеми» Бориса Мазура, через порушення термінів продовження досудового розслідування. Про це 14 червня повідомила «Радіо Свобода».

Суддя Тетяна Василенко 11 червня задовольнила клопотання захисту Баріхашвілі про закриття провадження. Адвокати Баріхашвілі заявили, що слідство не дотримало строків продовження досудового розслідування у справі. Захист заявив, що термін досудового розслідування сплив 26 жовтня 2020 року, оскільки підозра Баріхашвілі була складена 26 серпня. На думку адвокатів, прокуратура порушила законодавство, коли склала постанову про продовження термінів розслідування 27 жовтня 2020 року.

«Кримінальне провадження закривається після того, як закінчується термін досудового розслідування. Я вважаю, що воно провадження підлягає закриттю. […] Особливу увагу хочу звернути на те, що строк досудового розслідування, який закінчився, поновленню не підлягає», – зазначив представник обвинуваченого Юрій Сабарін.

Прокурори зазначили, що терміни досудового розслідування рахуються з моменту вручення підозри, і оскільки підозру Кирилу Баріхашвілі вручили 27 серпня, то вказаного адвокатами порушення не було. Крім того, прокуратура вважає, що в захисту було достатньо часу під час проведення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи, щоб висловити свою позицію, а не подавати клопотання про закриття через порушення строків досудового розслідування вже на етапі судових засідань. Після отримання повного тексту ухвали суду прокурори планують подати апеляційну скаргу.

Керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси, яка представляє журналістів у цій справі, Оксана Максименюк підтримала позицію обвинувачення.

«Ухвалюючи рішення про закриття провадження, суд підійшов до розгляду питання виключно формально і, таким чином, зняв із себе відповідальність в частині розгляду справи по суті. Суд вирішив піти найлегшим шляхом і закрити провадження у справі, використавши формальну підставу, яка, до того ж не є однозначною, оскільки існують різночитання саме цього пункту кримінально-процесуального кодексу. Суд не виконав свою основну функцію, і не провів судове розслідування в частині притягнення до відповідальності», – зазначила адвокатка.

Захист Мазура також планує звернутися до апеляційної інстанції.

«Ми будемо оскаржувати вказану ухвалу в апеляційній інстанції, та сподіваємося, що апеляція підійде до розгляду питання без формальних підстав. Ми сподіваємося, що суд винесе справедливе і законне рішення», – сказала Максименюк.

Крім того, вона нагадала, що наразі до суду передали матеріали справи, які стосуються лише одного із виконавців підпалу. «Організатор та замовник досі не встановлені. Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі у розшуку, затримали лише одного з них – Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоч розслідування щодо одного виконавця завершене і передане до суду, але за десять місяців слідству не вдалось поки повністю розкрити цей злочин», – зазначила юристка.

Нагадаємо, у ніч на 17 серпня 2020 року в Броварах Київської області невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми», яке належало водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька пов’язала підпал з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

26 серпня поліція затримала одного підозрюваного в підпалі та оголосила в розшук ще двох підозрюваних. 27 серпня затриманому оголосили підозру, а 28 серпня його арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в розмірі 175 650 грн. Крім нього слідство шукає ще трьох осіб, причетних до підпалу, двоє з них оголошені в розшук.

У грудні 2020 року заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Нацполіція не може встановити замовників підпалу редакційного авто програми журналістських розслідувань «Схеми», поки не затримані організатори. 

27 квітня 2021 року МВС повідомило, що справу про підпал автомобіля знімальної групи «Схем» передали до суду.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY