detector.media
Катерина Городнича
для «Детектора медіа»
14.06.2021 14:00
Вечірка на балконі. Як вручали «Золоту Дзиґу 2021» (ФОТО)
Вечірка на балконі. Як вручали «Золоту Дзиґу 2021» (ФОТО)
У Києві пройшла п’ята церемонія вручення національної кінопремії «Золота Дзиґа».

О сьомій вечора в суботу біля КВЦ «Парковий» було важко припаркуватися. З таксі та особистих машин випаковувалися красиві жінки у складносурядних сукнях і урочисті чоловіки. Вони виходили з машин і трохи розгублено кучкувалися біля сходів, адже зовні «Парковий» не виглядав як місце церемонії. Хтось припустив, що приїхали зарано і треба почекати, поки розгорнуть червону доріжку. Але то, напевно, був хтось, хто йшов розкатаною надворі доріжкою у 2019-му. Бо, як співали колись «Аква Віта»: «А тепер усе інакше – просто-просто-просто навпаки».

Усе дійство в 2021-му організатори локалізували на терасі КВЦ. Включно із червоною доріжкою. Більше того, якщо 2 роки тому Українська кіноакадемія орендувала і зал, і холл, і терасу, то цього року вистачило лише на балкон. Хоча за словами виконавчої директорки Кіноакадемії, Анни Мачух, відмова саме від зали – це не питання урізаного фінансування, а свідоме рішення. Бо в 2019-му до моменту церемонії практично неможливо було загнати радісних митців на свої місця – всі хотіли спілкуватися, фотографуватися і обійматися, а тут якусь премію треба йти отримувати, не для того сукні в оренду брали, щоб їх м’яти у кріслах. Ну, і тераса вміщує 400 гостей, тоді як в залі з карантинною розсадкою сідають лише 250.

Ще одне нововведення цьогорічної церемонії – відсутність онлайн-трансляції. Тож кіноманам доведеться чекати на відеозапис або ж вдовольнитися фоторепортажами з місця подій.

Головною розвагою вечора і стала фотозона із червоною доріжкою. Навіть кейтерінг цього разу не викликав звичного ажіотажу – настільки напевно кінолюди зголодніли саме за масовою комунікацією. Тільки бокали ігристого і коньяку розліталися швидко – ну та хіба ми всі туди їсти прийшли?

Черга на червону доріжку

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко

Голова Держкіно Марина Кудерчук, Павло Сушко та ексголова Держкіно, голова правління Української кіноакадемії Пилип Іллєнко

Виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух

Акторка Ірма Вітовська-Ванца

Акторка Катерина Молчанова

Акторка, телеведуча Яніна Соколова

Режисер Семен Мозговий і продюсерка Валерія Сочивець

Продюсерка Марія Каель, актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв, продюсерка Анна Паленчук

Продюсер Сергій Лавренюк із дружиною, акторкою Оленою Лавренюк і донькою

Продюсер Володимир Філіппов із супутницями

Ресижерка Анна Соболевська та продюсер Володимир Яценко

Теле- та кінопродюсерка Ксенія Бугрімова

Ексгенпродюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю, кінопродюсерка Юлія Сінькевич

Кінокритик Андрій Алферов

Коли церемонія, яку знов вели Дар’я Трегубова та Олег Панюта, розпочалася тут таки, на терасі, стало ясно, що рішення взутися у кеди було кращим за цей вечір, бо імпровізована глядацька зала передбачала задоволення виключно стоячи. Єдині «сидячі» місця одразу по праву зайняли аксакали та мудрі старійшини, тож решті збуджених кіношників належало гарцювати найближчі декілька годин. Але абсолютно всі безмасочні обличчя кіношників від того виглядали щасливими.

Єдиним «містером Ікс», який зайшов до спільноти у масці, став міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Та його швидко впізнали – сенсу в масці серед 300 колег із відкритими обличчями в ейфорії, не було.

З огляду на добрий десяток скандалів у галузі, які сталися за останні 2 роки (і всі вони пов’язані зі зміною влади та персоналій на функціональних посадах), цікаво було спостерігати, як в кублі друзів опинялися безпосередні суперники та антагоністи. Але спільне кіношне свято – воно на те і свято, щоб всі обіймалися і цілувалися.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Режисерка Тоня Ноябрьова

Актори Дар'я Плахтій та Даниїл Каменський

Актор В'ячеслав Довженко

Актор Тарас Цимбалюк із супутницею

Заступник генерального директора кінофестивалю «Молодість» Гліб Родченков і операційна директорка фестивалю «Молодість» Катерина Янюк

Музикант Олег Михайлюта (ТНМК) та дизайнерка Ольга Навроцька

Зупинятися на переможцях в цьому тексті ми не будемо, тому що весь вікенд всі причетні святкували і вітали одне одного. Та і переважну більшість нагород можна було передбачити. Головні нагороди поділили між собою всього два фільми – «Погані дороги» Наталки Ворожбит і «Атлантида» Валентина Васяновича. Єдина лауреатка, яку аж довелося почекати на сцені, поки вона добіжить до нагороди, – Марина Кошкіна (головна жіноча роль, фільм «Забуті»). Вона настільки не очікувала статуетки, що аж розплакалася від щастя. Зате підхихикував Олег Панюта, який вже не вперше на цій номінації підколює свою співведучу, Дар’ю Трегубову, чи мовляв, не буде у неї конфлікту інтересів, адже вона теж актриса. А, ні, не буде. Бо вона знов не номінована. Але, забігаючи наперед, можемо чекати сатисфакції від Дар’ї, бо її зірковий час якраз має шанси статися на наступній церемонії – цього року в прокат вийдуть аж дві картини, де у неї головні ролі.

Дар'я Трегубова та Олег Панюта

Роман Балаян отримує нагороду за внесок у розвиток українського кінематографу

Наталя Ворожбит отримала нагроду «Відкриття року»

Генеральний продюсер Star Media Влад Ряшин

Фаворит цьогорічної премії режисер Валентин Васянович, який отримав шість нагород за фільм «Атлантида»

Найкраща чоловіча роль другого плану: Ігор Колтовський, «Погані дороги»

Акторка Марина Кошкіна отримує нагороду за головну жіночу роль у фільмі «Забуті»

Команда фільму «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке», який взяв приз глядацьких симпатій

Марина Кудерчук оголошує кращий фільм

Команда фільму «Атлантида», найкращого фільму року

Після церемонії найбільш стійких гостей розважав гурт Cloudless. Кіношники – контингент бадьорий, до нічних екшенів звичний, тож гуляли майже до ранку.

Cloudless

Президентка Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко та Олександр Ткаченко

Команда організаторів премії

Фото: Українська кіноакадемія, Катерина Городнича

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY