detector.media
14.06.2021 11:16
Представники телеіндустрії України закликали нардепів «припинити атаки» на мовний закон – заява
Представники телеіндустрії України закликали нардепів «припинити атаки» на мовний закон – заява
Підписанти заяви переконані, що відтермінування норм мовного закону «завдасть шкоду інтересам держави, загальмує процеси становлення незалежного і самодостатнього українського інформаційного простору».

Журналісти та представники телеіндустрії України закликали народних депутатів не підтримувати законопроєкти про відтермінування дубляжу фільмів, а також проведення концертів та розважальних шоу, зокрема і на телебаченні, виключно державною мовою. Відповідна заява розміщена на Порталі мовної політики.

«З 16 липня набирають чинності норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якими передбачено, що демонстрування та поширення фільмів, а також проведення концертів та розважальних шоу, зокрема і на телебаченні, має відбуватися державною мовою. Ми, представники телеіндустрії України, закликаємо народних депутатів не підтримувати законопроекти про відтермінування зазначених норм або непоширення їх на сферу телебачення.

Ми переконані, що прийняття цих законодавчих ініціатив завдасть шкоду інтересам держави, загальмує процеси становлення незалежного і самодостатнього українського інформаційного простору, створить загрозу для національної безпеки України. Подолання негативних наслідків тривалого зросійщення українського гуманітарного простору, який сьогодні значною мірою формується аудіовізуальними медіа, є актуальним і вкрай необхідним завданням. Українське суспільство і бізнес позитивно відреагували як на запровадження мовних квот, так і на поетапне запровадження норм закону про державну мову в різних сферах публічного життя. Відповідно якщо раніше спротив українізації інформаційного простору з боку окремих медіахолдингів можна було пояснювати інерцією мислення та пересторогами щодо прибутковості бізнесу, то сьогодні такі дії сприймаються не інакше як відверте підігравання спробам російського реваншу.

Показово, що підтримка телевиробництва в період пандемії, на думку ініціаторів законопроектів, має полягати лише в тому, аби якомога довше не запроваджувати демонстрування фільмів та проведення концертів державною мовою. Ми, як і наші колеги, провідні кінематографісти України, вважаємо, що намагання виправдати коронавірусом відтермінування демонстрування фільмів українською мовою на телебаченні не витримує жодної критики, оскільки для виконання закону достатньо просто продублювати чи озвучити українською мовою наявний російськомовний контент. Окрім того, як свідчать публічні заяви провідних топменеджерів галузі, український продакшн значною мірою вже адаптувався до роботи в складних умовах пандемії та готовий до створення високоякісного конкурентного україномовного продукту в достатній кількості. Потрібно також врахувати, що довгоочікувані норми стосовно мови демонстрування фільмів та проведення культурно-мистецьких заходів, без сумніву, стимулюватимуть інвестиції у створення саме україномовного культурного продукту.

День 16 липня, коли української мови в публічному просторі стане більше, – це черговий важливий крок до перемоги над агресором. Цього дня чекає вся Україна! У час, коли Україна готується до відзначення 30-ї річниці Незалежності, ми закликаємо припинити атаки на мовний закон і права громадян на отримання інформації державною мовою та застерігаємо народних депутатів, що спроба зірвати набрання чинності відповідних норм буде розцінена українським суспільством як прояв поступки російському реваншу і вкрай негативно вплине на авторитет чинної влади». 

Заяву також підтримали:

24 травня народні депутати від «Слуги народу» Микита Потураєв та Євгенія Кравчук зареєстрували у парламенті законопроєкт № 5554, який пропонує відтермінувати набуття чинності статті, яка передбачає, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна.

Ця норма має набути чинності 16 липня 2021 року. Натомість Потураєв та Кравчук пропонували, щоб вона набула чинності «через два місяці від дня відміни карантину», який запровадили з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

28 травня  депутат від «Слуги народу» Олександр Санченко зареєстрував у парламенті альтернативний проєкт закону № 5554-1.

У спільному зверненні медіагрупи та продакшени підтримали ці законопроєкти

У свою чергу, кінематографісти закликали депутатів не голосувати за законопроєкти про відтермінування показу фільмів українською мовою.

1 червня Рада не включила до порядку денного законопроєкти про відтермінування показу фільмів українською мовою.

Фото: Мова об'єднує/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY