detector.media
14.06.2021 09:36
Софія Сапега оскаржила своє затримання у суді
Софія Сапега оскаржила своє затримання у суді
Розгляд скарги Софії Спеги відбудеться 14 червня 2021 року.

Громадянка Росії Софія Сапега, що супроводжувала білоруського журналіста Романа Протасевича і була затримана разом з ним після посадки літака Ryanair в Мінську, подала в суд скаргу на своє затримання.

Адвокат Олександр Філанович повідомив, що скарга Сапеги була подана до суду в четвер, 10 червня.

«Розгляд скарги відбудеться в суді Партизанського району 14 червня 2021 року. Судове засідання закрите», – цитує Філановича DW.

Адвокат також зазначив, що проти росіянки в Слідчому комітеті Білорусі порушено ще одну справу. За даними правозахисного центру «Вясна», дівчина підозрюється у «розпалюванні расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі».

Стаття передбачає до 12 років позбавлення волі. Раніше «Новая газета» з посиланням на джерела повідомила, що Сапегу підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок.

23-річна Сапега – громадянка Росії, але майже все життя прожила в Білорусі. У Литві Сапега має тимчасову посвідку на проживання, дівчина вчиться в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу».

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

25 травня в етері державного телебачення було показано відео, в якому Сапега  заявила, що нібито є редактором телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі», що публікує особисті дані силовиків, чиновників, суддів і журналістів державних ЗМІ. Канал в квітні був визнав в Білорусі екстремістським.

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342).

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Скріншот відео 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY