detector.media
14.06.2021 08:55
Генсек НАТО назвав дві ознаки причетності Росії до посадки літака Ryanair у Мінську
Генсек НАТО назвав дві ознаки причетності Росії до посадки літака Ryanair у Мінську
Столтенберг сказав, що відносини між НАТО та Росією зараз знаходяться «у найнижчій точці з моменту закінчення холодної війни».

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг 13 травня в інтерв'ю британській радіостанції Times Radio назвав дві ознаки того, що Росія могла бути причетна до посадки літака Ryanair в Мінську, після якої білоруські силовики затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича. Про це повідомило НВ. 

«Ми знаємо, що Білорусь і Росія дуже тісно співпрацюють майже в усіх галузях, зокрема й в обороні повітряного простору. По-друге, Росія одна з небагатьох країн, що не визнала абсолютно неприйнятним факт посадки літака», – сказав він, відповідаючи на питання про можливу причетність Росії до інциденту.

Водночас Столтенберг відмовився говорити про дані розвідки.

Крім того, він зазначив, що відносини між НАТО та Росією зараз знаходяться «у найнижчій точці з моменту закінчення холодної війни».

«Ми бачимо модель поведінки Росії. Окрім того, ми бачимо бажання використовувати Збройні сили проти сусідів – України та Грузії. А також ми бачимо кібератаки, спроби втрутитися в наші політичні демократичні процеси, підірвати віру в наші інституції та спроби розділити нас», – заявив Столтенберг.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

25 травня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що подала до Генеральної прокуратури Литви позов проти Олександра Лукашенко через «викрадення з терористичними намірами». Пізніше Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Федеральне бюро розслідувань США повідомили, що почали розслідування обставин вимушеної посадки літака ірландської компанії Ryanair в Мінську.

Фото: стопкадр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY