detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10.06.2021 17:28
5 канал та «Країна ФМ» отримали від Нацради перевірки за мовленні у дні жалоби, а НТА через ознаки ксенофобії
5 канал та «Країна ФМ» отримали від Нацради перевірки за мовленні у дні жалоби, а НТА через ознаки ксенофобії
Перевірки відбудуться у липні.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку львівському каналу НТА (юридична особа ПП «НТА – незалежне телевізійне агентство») через ознаки ксенофобії у програми «Говорить великий Львів». Таке рішення регулятор прийняв під час засідання 10 червня.

Програма вийшла в ефір 20 травня 2021 року, а у повторі 21 та 23 травня. Гостем студії був народний депутат України VIII скликання Олег Барна. Як йдеться у рішенні Нацради,  він «висловлював сентенції, що мали ознаки ксенофобії та мови ворожнечі».

Зокрема: «Сьогодні день вишиванки. Це наш атрибут, наша національна культурна ідентичність. На жаль, Зеленський вкотре показав на косоворотці, що він не є прихильник нашої ідентичності, як і при святкуванні Параду Незалежності, коли зайчик плейбою тоді керував, а косоворотка це його сутність. Я чесно скажу, при всій повазі, що він навіть є в деякій мірі і бракований єврей, тому що в євреїв, це моя думка, тому що…».

На думку регулятора, у цій розмові наявні «ознаки стигматизації та провокування негативного ставлення до частини євреїв незалежно від місця  їхнього проживання, а отже, ознаки ксенофобії та мови ворожнечі».

При цьому ведучі каналу Віталій Крутяков та Наталія Струк закликали гостей та експертів бути толерантними і не переходити на особистості. Під час повтору програми зміни в ефір телекомпанія не внесла. Тому Нацрада вирішила провести перевірку у період з 6 по 20 липня 2021.

5 канал (ТОВ «ТРК «НБМ») та  «Країна ФМ» (ПрАТ «Радіокомпанія «ГАЛА») регулятор вирішив перевірити через через невиконання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби).

Мова йде про 16 та 18 травня, у які відзначався День пам’яті жертв політичних репресій, День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Однак моніторинг Нацради зафіксував в ефірі 5 каналу відсутність свічки з 6.00 по 8.28, а також відсутність інформації про ці дні 16 і 18 травня в ефірі випуску «Час новин» о 07.00 та 18.00

У День пам’яті жертв політичних репресій аналогічні ознаки порушень зафіксовано і в діяльності «Країни ФМ». Радіокомпанією не було оголошено про хвилину мовчання о 12.00, а також із 06.00 до 24.00 не було інформації про цей день.

Нагадаємо, на попередньому засіданні Нацрада винесла попередження щодо днів пам’яті та жалоби радіо «Країна ФМ» та каналу «Рада».

Ілюстрація: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY