detector.media
10.06.2021 08:18
ЦВК зареєструвала Вірастюка народним депутатом
ЦВК зареєструвала Вірастюка народним депутатом
«За» проголосували 16 членів Центрвиборчкому.

Центральна виборча комісія зареєстровала кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка народним депутатом від округу № 87. Про це член ЦВК Андрій Гевко повідомив Суспільному.

Гевко розповів, що 7 червня до Центрвиборчкому надійшла заява Вірастюка з документами, які необхідні для його реєстрації як народного депутата.

«Відповідно до статті 78 Конституції України, положень виборчого кодексу України, а також статті 101 Закону України про вибори народних депутатів, на підставі протоколу ЦВК про результати виборів народних депутатів в одномандатному виборчому округу 87 від 19 травня 2021 року, а також, керуючись законом про ЦВК, пропонується зареєструвати народного депутата, обраного на проміжних виборах 28 березня 2021 року в одномандатному виборчому округу 87. Друге — видати зареєстрованому нардепу тимчасове посвідчення. Третє — копію цієї постанови надіслати Верховній Раді України і четверте — оприлюднити цю постанову на офіційному сайті», — пояснив Андрій Гевко.

«За» проголосували 16 членів ЦВК.

Нагадаємо, 4 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що, за результатами опрацювання 100% протоколів, на довиборах до Верховної Ради по округу №87 в Івано-Франківській області переміг кандидат від «Слуги народу» — актор та спортсмен Василь Вірастюк. На другому місці — представник партії «За майбутнє» Олександр Шевченко, на третьому  — представник ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Раніше волонтерка та висуванка «Європейської Солідарності» Маруся Звіробій (Олена Біленька), яка зняла свою кандидатуру на користь «свободівця» Кошулинського.

Кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський вимагав визнати недійсними вибори в окрузі №87 і оголосити перевибори. Олександр Шевченко також казав, що оскаржуватиме результати в суді. 

5 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що в Івано-Франківській області суди розглядають 24 справи щодо довиборів до Верховної Ради на окрузі №87.

22 квітня 2021 року Центральна виборча комісія визнала Вірастюка переможцем на довиборах до Верховної Ради на окрузі №87. За даними протоколу ЦВК, за Вірастюка проголосувало 15 536 виборців, що становить 30,5% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Однак 5 травня ЦВК України встановила відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом від «Слуги народу». 19 травня Центральна виборча комісія склала новий протокол за підсумками довиборів до Верховної Ради на окрузі № 87, яким Вірастюка визнали обраним народним депутатом.

23 травня Верховний Суд знову скасував обрання Вірастюка депутатом Верховної Ради України. Суд скасував протокол Центральної виборчої комісії від 19 травня 2021 про встановлення результатів проміжних виборів народних депутатів України в окрузі 87 та визнання Василя Вірастюка обраним депутатом. Протокол оскаржував кандидат у депутати Олександр Шевченко. 25 травня ЦВК оскаржила рішення Верховного Суду.

Фото: фейсбук-сторінка Василя Вірастюка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY