detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
09.06.2021 20:55
Уряд затвердив законопроєкт «Про авторське право і суміжні права»
Уряд затвердив законопроєкт «Про авторське право і суміжні права»
Проєкт закону про захист прав інтелектуальної власності передбачає важливі зміни.

У середу, 9 червня, Уряд затвердив законопроєкт «Про авторське право і суміжні права», що передбачає комплексне врегулювання відносин, пов'язаних з придбанням, охороною і захистом авторського права.

Як зазначає пресцентр Кабінету міністрів України, у пояснювальній записці до нового законопроєкту йдеться про те, що чинний закон від 11 липня 2001 року не відповідає всім стандартам ЄС. Його ухвалили для адаптації українського законодавства в сфері авторського права і суміжних прав до стандартів ЄС.

Законопроєкт має сприяти розширенню випадків вільного використання об'єктів авторського права і суміжних прав в інтересах суспільства, а також передбачає отримання права на порядок укладання ліцензійних договорів на основі публічної пропозиції.

Також йдеться про посилення захисту неоригінальних баз даних, об'єктів, створених за допомогою штучного інтелекту, традиційних виражень культури.

Законопроєктом передбачено автоматичне отримання роботодавцями та замовниками прав на комп'ютерні програми та бази даних, створені як службові твори або в рамках виконання договорів замовлення.

За умисне фінансування порушення авторського права і суміжних прав також передбачається відповідальність. За плагіат або незаконне використання об'єкта права інтелектуальної власності передбачений штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією продукції.

15 травня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який набув чинності 22 липня того ж року. Закон регулює діяльність організацій колективного управління. У документі визначається процедура акредитації таких організацій, різні види колективного управління правами та сфери управління. Також у законі визначений термін «кабельна ретрансляція».

Фото: Vmire

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY