detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
09.06.2021 11:26
Розпочато публічні консультації щодо проєкту про включення загальнонаціональних каналів до УПП в районі ООС
Розпочато публічні консультації щодо проєкту про включення загальнонаціональних каналів до УПП в районі ООС
Комітет гуманітарної та інформполітики розпочав публічні консультації щодо проєкту про включення загальнонаціональних каналів до універсальної програмної послуги (УПП) в районі ООС.

З 7 по 21 червня 2021 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики проводить публічні консультації щодо законопроєкту №5546 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації)». Про це йдеться на сайті комітету.

Нагадаємо, проєкт зареєстрований 21 травня 2021 р. Автори законопроєкту: народні депутати України Олександр Федієнко, Микита Потураєв та ще 44 нардепи від «Слуги народу», по одному від – депутатської групи «Довіра» (Сергій Вельможний) та партії «Європейська солідарність» (Володимир Ар'єв).

Свої пропозиції та коментарі до законопроекту можна подавати шляхом заповнення гугл-форми або на електронну адресу blyschyk@rada.gov.ua. Пропозиції приймаються до 21 червня 2021 року. Детальніше дивіться: Консультаційний документ.

Після зведення та узагальнення наданих пропозицій 30 червня буде оприлюднено звіт за підсумками публічних консультацій. Публічні консультації проводяться у співпраці з ініціативою «Модельний комітет» Програми USAID РАДА.

Нагадаємо, відповідно до пояснювальної записки, «метою законопроєкту є забезпечення інформаційної безпеки населення у селах, селищах, містах, районах та областях, де утворені військово-цивільні адміністрації шляхом забезпечення гарантованого тимчасового доступу до вітчизняних програм телерадіоорганізацій, які здійснюють загальнонаціональне багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу в пакетах провайдерів програмної послуги».

Народні депутати у пояснювальній записці до законопроекту також зазначили, що правовласники необхідно виплатити відповідної компенсації з держбюджет. Вони хочуть включити канали медіагруп до універсальної програмної послуги до моменту скасування Верховною Радою визнання РФ державою-агресором (державою-окупантом).

Згідно з документом, у Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення буд два місяці з дня опублікування закону, щоб затвердити та оприлюднити перелік програм універсальної програмної послуги.

На сьогодні до складу універсальної програмної послуги входять телерадіопрограми АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», парламентський телеканал «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять на території розташування відповідної багатоканальної телемережі провайдера. Натомість програми телерадіоорганізацій, які здійснюють мовлення на загальнонаціональних каналах, до складу УПП не входять.

Нагадаємо, 2 квітня 2021 року Комітет гуманітарної та інформполітики провів слухання щодо забезпечення стабільного мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України. Голова Комітету Микита Потураєв зазначив, що держава має зробити все можливе для забезпечення українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України. На його думку, Україна не програла інформаційну війну, але існуючі проблеми треба долати всім разом за підтримки держави. 20 квітня народний депутат Олександр Федієнко пропонує включити до складу «універсальної програмної послуги», як обов‘язкових для трансляції у зоні ООС, канали медіагруп.

Фото: відкриті джерела

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY