detector.media
08.06.2021 17:44
Лукашенко криміналізував критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі
Лукашенко криміналізував критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі
Олександр Лукашенко схвалив «антиекстремістські» поправки до Кримінального кодексу Білорусі.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які ще більше обмежують громадянські права та свободу громадян країни.

Зокрема, Лукашенко схвалив поправки, які криміналізують критику уряду та участь в несанкціонованих демонстраціях.

Поправки посилюють покарання за наступні «правопорушення»:

Як повідомляє Tut.by, нововведенням стала кримінальна відповідальність громадян, які протягом року двічі притягувалися до адміністративної відповідальності за участь в несанкціонованих масових заходах.

Тобто, у випадку третього затримання правоохоронці можуть завести кримінальну справу, покарання передбачатиме арешт, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Поправки також посилюють покарання за:

Поправки криміналізують словесну образу співробітників правоохоронних органів або інших представників влади, посилюють захист силовиків та їх родин.

Також поправки криміналізують навмисне перекриття руху громадського транспорту, «дискредитацію» Білорусі та її державних органів, осквернення державних символів і заклики до незаконних публічних зборів, що спричинили за собою загибель людей.

Крім того, 24 травня Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований, 15 його співробітників знаходяться у в'язниці.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». За непідтвердженими даними, Протасевича можуть катувати у СІЗО.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Білорусі 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY