detector.media
Анна Єгорова
08.06.2021 14:56
37% проросійської дезінформації в українських медіа спрямована проти західних країн — дослідження ІМІ та «Детектора медіа»
37% проросійської дезінформації в українських медіа спрямована проти західних країн — дослідження ІМІ та «Детектора медіа»
В українських телеграм-каналах показник антизахідних меседжів серед проросійських повідомлень — 61 %.

Фрагменти результатів дослідження «Російська дезінформація в українському медіапросторі за 2020 – 2021 роки» презентували у відео під час громадсько-політичного форуму Democracy in Action: Zero Corruption 8 червня.

Зазначається, що Інститут масової інформації та «Детектор медіа» провели дослідження контенту онлайн-видань, телеграм-каналів і телеканалів у березні, травні, вересні, листопаді 2020 року та січні, квітні 2021 року.

Дослідники проаналізували 1526 матеріалів у 15 медіа, у яких протягом 2020–2021 років під час різних моніторингів фіксувалися проросійські та антизахідні наративи, фейки, маніпуляції та інформаційні кампанії, які проводились одночасно з російськими пропагандистськими медіа. Це зокрема 112ua, ZIK, Newsone, «Страна», «Голос.юа», «Вести», «Українські новини», «Подробности», «Багнет», «КП в Україні», «Апостроф», «Коментарі», «Телеграф». 

Повідомляється, що в 2020 році дослідники зафіксували в середньому 206,5 повідомлень з проросійськими маніпуляціями на тиждень. У 2021 році показник збільшився до 305 повідомлень на тиждень.

Лідерами за кількістю проросійських маніпуляцій стали ресурси «Страна», 112ua і ZIK.

Найпоширеніші наративи — «зовнішнє керування Україною» (18,5 % російської пропаганди в Україні), «ескалація україно-російської війни — це справа рук України» (14,15 %), «держава, що не відбулася: дискредитація України і Революції Гідності» (12,58 %).

В українському телеграмі серед проросійських маніпуляцій і дезінформації зафіксували 63% проросійських і 37% антизахідних наративів. За два роки дослідники проаналізували понад 6000 повідомлень, визначених за ключовими словами методом нейронних мереж, повідомила під час форуму Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа».

Раніше антизахідну пропаганду помічали на рівні 8 – 10 %, відзначила модераторка дискусії, голова ІМІ Оксана Романюк. Наталія Лигачова зауважила, що посилення антизахідної пропаганди пов'язане з політичною ситуацією. «Бувають хвилі, особливо якщо щось трапляється між Росією і США. Або в самих Штатах, і Росія починає використовувати це в своїх цілях. Наприклад, вибори», — додала голова «Детектора медіа».

Наталія Лигачова розповіла, що анонімні телеграм-канали поширюють більше дезінформації, однак її «градус більший» на каналах конкретних персоналій, на кшталт KlymenkoTime, «Политика страны» (канал видання «Страна»). Вона відзначила, що представники влади теж беруть участь у поширенні антизахідних повідомлень, зокрема йдеться про канали народних депутатів із партії «Слуга народу» Максима Бужанського й Олександра Дубінського. Найбільше «нападають» на президента США Джо Байдена, представників його адміністрації, а також на МВФ і НАТО.

Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа»

Ще одна тенденція — після закриття «телеканалів Медведчука» пропаганда переходить в онлайн, зауважила Наталія Лигачова. Тому, резюмувала вона, дослідники не можуть констатували, що після їх закриття пропаганди в медіа загалом поменшало.

Наталія Лигачова додала, що антизахідну риторику направили й проти затриманого в Мінську колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича«З одного боку, його оголошують неонацистом, прив'язуючи до «Азова» і України, а з другого — спецагентом західних спецслужб», — зауважила спікерка.

«Якщо раніше російська пропаганда була направлена на підтримку дій російської влади, то зараз ми помітили, що почали просуватися конспірологічні теорії: не пряма підтримка російського курсу, а різні чутки. Це перегукується з тим, що ми помічаємо на глобальному рівні», — резюмувала Оксана Романюк.

Оксана Романюк, голова ІМІ

Нагадаємо, «Детектор медіа» публікував частину дослідження, у якій назвав ключові антизахідні меседжі українського медіапростору та інтернету, а також їх поширювачів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY