detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
07.06.2021 22:48
Голова Наглядової Ради УКФ Лариса Мудрак склала повноваження
Голова Наглядової Ради УКФ Лариса Мудрак склала повноваження
У випадку якщо самовідведення членів НР триватиме, розглядатиметься варіант запуску процедури переобрання всього складу НР.

Голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження «з огляду на ситуацію, що склалася та власну громадську позицію про самовідведення чинної Наглядової Ради Українського культурного фонду».

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Також заяву на звільнення з посади членкині Наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва. Раніше Мудрак зверталася з пропозицією взяти самовідвід до всіх членів Наглядової ради. 

У розпорядженні «Радіо Свобода» є сканкопія заяви Лариси Мудрак від 4 червня.

Звільнення прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Ситуація безумовно непроста. Чудово, що конкурс відбувся, а отже Дирекція зможе продовжити свою роботу з видачі грантів. Але питання стосовно роботи нинішньої НР залишається відкритим», – прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Як зазначили у міністерстві, у випадку якщо самовідведення членів НР триватиме, розглядатиметься варіант запуску процедури переобрання всього складу НР. Вона відбуватиметься згідно із законом, де відповідно двох кандидатів подає МКІП, двох Офіс Президента, двох громадські організації, двох заклади культури. Голова НР обиратиметься із запропонованих нових кандидатур оновленим складом НР УКФ.

4 червня на сайті УКФ у відкритому зверненні голови Наглядової Ради Лариса Мудрак зазначила, що у фонді завершили розгляд конкурсного відбору 2021 року.

«Опрацювали 274 проєкти, підтримали 213 проєктів, відхилили 61 проєкт. Загалом на етапі фіналізації перебувають 516 проєктів (деякі з них схвалює дирекція без Наглядової ради)», – повідомляла керівниця УКФ.

Також Мудрак назвала причини кризи в УКФ. «Вона (криза) торкається трьох основних етапів роботи УКФ: експертного оцінювання, до якого маємо чимало зауважень та незадоволення з боку заявників, рішень Дирекції та схвалення проєктів Наглядовою радою, останнє викликало найбільше критики. Ми зіштовхнулися з нерозумінням культурною спільнотою та заявниками того, що означає, згідно із законом, «схвалення» Наглядовою радою рішення експертів, нерозумінням культурною громадськістю того, що голова Наглядової ради жодних рішень самостійно приймати не може», – написала вона. Через поглиблення кризи голова Наглядової ради УКФ допускала самовідвід.

Нагадаємо, що  31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру Наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

Серед підписантів письменник Андрій Любка, колишній генпродюсер ОМКФ Юлія Сінькевич, директор «Дикого театру» Ярослава Кравченко.

Перед цим близько півсотні культурних інституцій написали відкритого листа керівництву держави з вимогою розпустити Наглядову раду УКФ. Підписанти листа стверджують, що Наглядова рада УКФ відмовила їм у фінансуванні раніше затверджених проєктів.

Лист підписали Довженко-Центр, Мистецький арсенал, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі, ГО Культурна платформа та інші.

28 травня керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук заявила, що Наглядова рада УКФ відхилила заявку на фінансування Фестивалю німого кіно та сучасної музики Німі ночі. За словами Гончарук, відхилення заявок пов’язане з переспрямуванням коштів на святкування Дня Незалежності України.

Фото: Волинь-нова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY