detector.media
07.06.2021 13:55
Асєєв про «зізнання» Протасевича: Відбув схоже «інтерв'ю», мене шантажували безпекою матері, а в нього там – дівчина
Асєєв про «зізнання» Протасевича: Відбув схоже «інтерв'ю», мене шантажували безпекою матері, а в нього там – дівчина
Станіслав Асєєв: Я фактично дивився у дзеркало минулого, це дійсно дуже нагадує те, що відбувалося зі мною.

Колишній в’язень бойовиків «ДНР», журналіст та письменник Станіслав Асєєв розповів виданню «Настоящее Время», що в 2019 році відбув у Донецьку схожий допит під телекамерою, як і білоруський опозиціонер Роман Протасевич.

Тоді Асєєва вивезли з в'язниці «Ізоляція» до бібліотеки імені Крупської, в самий центр Донецька, зняли наручники і почали допитувати його про «шпигунську діяльність».  

«Я фактично дивився у дзеркало минулого, це дійсно дуже нагадує те, що відбувалося зі мною в "Сладков +". Але я ж давав інтерв'ю через майже півтора року ув'язнення, а у випадку Протасевича видно, що він все ще в стані шоку. Ми абсолютно не знаємо, що з його тілом – можливо, під сорочкою він весь синій. Ті невеликі сліди на зап'ясті, які вдалося помітити, думаю, є невеликою частиною того, що з ним робили», – каже Асєєв.

Асєєву абсолютно зрозуміло, «яким чином цю людину посадили на цей стілець».

«Його не потрібно було катувати. Очевидно, що він проходив через якусь систему фізичного насильства – були це тортури і побої, або тільки побої, – але заарештована його дівчина (Софія Сапега також знаходиться у СІЗО - Ред.). Загалом, на цьому закінчуються всі питання, тому що як тільки в цю систему потрапляє хтось із ваших близьких – або є загроза, що він потрапить, як було в моєму випадку (мене шантажували безпекою моєї матері), на цьому все і закінчується. Його не треба катувати, досить показати його дівчину в сусідній камері і розповісти, що зараз з нею робитимуть на його очах», – зауважив журналіст.

Коментуючи останній епізод інтерв'ю, де Протасевич плаче, Асєєв зазначив, що це цілком реальна ситуація.

«Людина знаходиться в критичній ситуації, і його міміка, жести, істеричний, я б сказав, вираз обличчя, коли він намагався сміятися ... все це могло вилитися в щирі сльози, але вони абсолютно не пов'язані з тим, що він говорить…У моєму випадку такий драматургії не було, мене не змушували спеціально висловлювати на камеру будь-які емоції, від мене вимагалося просто відповідати на питання відповідно до тих матеріалів, які вони сфабрикували, і я йшов за цією логічною лінією», – сказав Асєєв.

Журналіст додав, що його «інтерв'ю» було наслідком голодування, про яке стали писати українські і західні ЗМІ.

«Їм довелося показати, що я живий і в порядку. У випадку з Протасевичем зрозуміло, що Лукашенко не має взагалі ніякого авторитету і все це спрямовано на людей в Мінську, які вчора дивилися цю трансляцію, мета – показати, що є внутрішні вороги, з якими ми жорстоко розбираємося. Це виключно для внутрішнього споживача», – вважає Асєєв.

Асєєв був звільнений з полону бойовиків у межах обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року. Журналіст Асєєв мешкав на окупованій території та був автором колонок для низки українських ЗМІ, зокрема, Радіо Свобода Донбас. Реалії, та Дзеркало тижня. Асєєв зник в Донецькій області 2 червня 2017 року. Пізніше стало відомо, що його викрали російські бойовики, які звинуватили його в шпигунстві й утримували в полоні. В тюрмі бойовиків «Ізоляція» Асєєв відсидів 28 місяців.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що «інтерв'ю» Протасевича було дане під тиском і тортурами.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY