detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
05.06.2021 14:36
Мовний омбудсмен заявив про порушення закону щодо мовних квот у вечірньому прайм-таймі – телеканал «Україна» заперечив
Мовний омбудсмен заявив про порушення закону щодо мовних квот у вечірньому прайм-таймі – телеканал «Україна» заперечив
Телеканал «Україна» відповів Тарасу Креміню.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо порушення українськими телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі.

Як заявив мовний омбудсмен, протягом тижня (з 17 по 23 травня) «1+1», «Інтер» та «Україна» порушили закон щодо мовних квот.

«Тривалість передач, фільмів, виконаних державною мовою у загальному тижневому обсязі мовлення телеканалу «Україна» становить  69,9%, «1+1» – 70,9%; «Інтер» – 72,9%. Відповідно ж до закону, така частка на загальнонаціональних каналах повинна становити не менше як 75%», – заявив Кремінь.

Також мовний омбудсмен виявив порушення частини 3 статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої мовою реклами на телебаченні є державна мова.

«Трансляція реклами (анонсів передач, фільмів), в яких використовувалася інша мова, ніж державна, здійснювалася телеканалами «Інтер» та «ICTV». Звертаюся до Національної ради України з питань з телебачення та радіомовлення взяти виявлені нами факти до уваги та вжити відповідних заходів реагування, які передбачені чинним законодавством України», – зазначив Тарас Кремінь.

Телеканал «Україна» заперечив інформацію про нібито недотримання норм, відповівши Креміню, що частка української мови в ефірі відповідає обов'язковим вимогам і моніториться Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

«Поширена Уповноваженим щодо захисту державної мови інформація є недостовірною і, відповідно, завдає шкоди діловій репутації телеканалу «Україна», в зв'язку з чим, ми наполягаємо на її офіційному спростуванні», – відповів телеканал.

Також «Україна» звернув увагу, що статтею 24 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» встановлено, що в сфері телебачення і радіомовлення обов'язкові обсяги мовлення державною мовою визначаються Законом України «Про телебачення і радіомовлення».

«При цьому, згаданий спеціальний Закон містить чіткі вимоги до телерадіоорганізацій за обсягами застосування державної мови при трансляції фільмів і передач у відповідних часових проміжках і не встановлює окремого зобов'язання по трансляції фільмів виключно державною мовою, в тому числі за межами встановлених обсягів», – прокоментував звернення омбудсмена телеканал. 

Нагадаємо, моніторинг Національної ради з питань телебачення та радіомовлення свідчить, що в березні 2021 року загальнонаціональні радіостанції дотримувались квоти української мови. Радіостанцій вели програми виключно державною мовою. Це «Країна ФМ», «Українське радіо», «Люкс ФМ»,. «Промінь», «Культура», «Ретро», «Мелодія», «Наше радіо». При цьому в ефірі «Країна ФМ», «Українського радіо» та радіо «Культура» звучать тільки українські пісні.

У квітні членкиня Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олена Ніцко повідомила, що радіостанції виконали мовні квоти. За її словами, обсяг ведення програм українською, згідно законодавства, становить 60%, і всі радіостанції виконали цю квоту. 

Фото: «Детектор медіа» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY