detector.media
Іра Рябоштан
Ксенія Ілюк
05.06.2021 10:00
Проблемна дитина, фрік, петрушка — українські прокремлівські телеграм-канали про затримання Романа Протасевича
Проблемна дитина, фрік, петрушка — українські прокремлівські телеграм-канали про затримання Романа Протасевича
«Неонацист», «професійний екстреміст», «урок для всяких тихановських та навальних» — ні, це взято не з провладних білоруських чи російських ЗМІ. Так про Протасевича пишуть українські телеграм-канали.

«Детектор медіа» аналізував, як російські (про)кремлівські ЗМІ розповідали про затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги. Ми продовжуємо аналізувати дезінформацію та маніпуляції навколо теми Протасевича, щоб виявити основні канали та меседжі, а також зрозуміти, як вони проникають в український інформаційний простір. Перший аналіз читайте тут.

Сьогодні публікуємо огляд дезінформації та маніпуляцій в українському сегменті телеграма за період із 23 по 31 травня.

Українські телеграм-канали опублікували 1299 (включно з поширеннями) дописів про затримання опозиційного медіаактивіста в період із 23 по 31 травня. Для порівняння: про Володимира Зеленського за той же період — 1429 публікації. Дописи про Протасевича користувались неабиякою популярністю: понад 6,5 мільйонів переглядів. Такі показники є високими для українського сегмента каналів. Можна пересвідчитися, знову порівнявши охоплення згадок Протасевича та Зеленського за той же період. В українського президента охоплення менше на 2,5 мільйона.

Сервіз аналітики телеграм-каналів TGstat показує, що поширень було близько 20 %, проте значна частина каналів просто копіювала текст інших каналів і публікувала його в себе, тому можемо припустити, що кількість оригінального контенту значно менша за 80 %. З оригінальних дописів щонайменше 7 % відверто маніпулятивні. Російською написано 56 % дописів про Протасевича, українською — 43 %. Якщо знову порівняти цей же показник із дописами про Володимира Зеленського, цифри кардинально інші. Російською лише 14 % оригінальних дописів. 

Україномовні телеграм-канали писали про Протасевича нейтрально, тобто переважно публікували дописи у форматі новин. Примітно, що українською мовою відверто маніпулятивних дописів у телеграмі майже не було.

Хто ж поширював маніпуляції та дезінформацію про Романа Протасевича в українському телеграмі?

Лідерами за кількістю дезінформації та маніпуляцій очікувано є анонімні телеграм-канали. Проте з п'яти найпопулярніших дописів у телеграмі, чотири — проросійського блогера та політика Анатолія Шарія, які набрали від 139 000 до 149 900 переглядів. Шарій поширив посилання на власні відео «Лукашенко и Протасевич. Тут вижу, тут не вижу», «Протасевич и Азов. Это другое» та «Протасевич журналист и не воевал в Азове. Позывной Ким. Как Роман Протасевич не служил в Азове». Другим за популярністю став допис каналу «Легитимный». Канал поширив новину про затримання опозиційного медіаактивіста з каналу «Резидент» із підписом: «Смешно читать наших журналистов, политиков, экспертов обвиняющих Лукашенко в спецоперации против редактора политического телеграм канала. В Украине посадили в СИЗО двух невиновных девушек, которые вообще не имеют отношения к политическим телеграм каналам по сфальсифицированным данным СБУ и все ВЫ промолчали. Хватит лицемерить…».

Графік інтерактивний, будь ласка, натисніть на нього, щоб отримати більше інформації

Більшість дописів, що містять відверту дезінформацію та маніпуляції, з точністю повторюють риторику російських центральних каналів. Мантрою є виправдання дій Лукашенка та дискредитація Протасевича. Найпопулярнішим став наратив про «неонациста Протасевича». Твердження про неонацизм прив’язують до факту перебування Протасевича як журналіста на Донбасі у 2014 році. Його звинувачують у тому, що він начебто брав участь у бойових діях на Донбасі у складі батальйону «Азов». Засновник полку «Азов» Андрій Білецький наполягає на тому, що Протасевич був на Донбасі журналістом. Проте російська дезінформація й українські телеграм-канали не перестають безпідставно стверджувати, що «білоруський журналіст — неонацист», який хотів убивати. Основними аргументами були фото Романа у військовому екіпіруванні та зі зброєю. Головний редактор одеського видання Таймер Юрій Ткачов у своєму однойменному каналі пише: «Мы, конечно же, верим неполживцам, что Протасевич на Донбассе работал журналистом. А это фото — фотошоп, снято на Мосфильме и вообще это у него диктофон такой. Но вот у меня всё-таки вопрос: а где можно почитать репортажи Протасевича с Донбасса? Ещё в копилочку о том, воевал ли Протасевич на Донбассе. Его отец считает, что воевал. Чуть подробнее о том, что Протасевич нацик. Это, собственно, секрет только для совсем уже незамутнённых людей. Например, ещё в 2011 году Протасевич вступил в белорусский "Молодой фронт"». 

Канал «Запрещённая Украина» (22 672 підписників) опублікував обкладинку журналу «Чорне Сонце», де нібито зображено Романа Протасевича, з підписом: «Ниже вы можете увидеть счастливого (от возможности убивать людей) Ромика». В таких дописах не розбираються у фактах та не беруть до уваги спростування, їхня мета проста — дискредитувати й демонізувати білоруського журналіста.

Риторика про «неонацизм» добре перегукується із проросійським наративом про «процвітання нацизму та фашизму в Україні». Маніпулятори це розуміють, тому підживлюють твердження про «неонациста Протасевича» тим, що в Україні для цього були сприятливі умови. «KlymenkoTime» у відповідь на заяву міністра закордонних справ України про Протасевича пише: «Надо же, а мы думали, что если ЛЮБОЙ иностранец нелегально взял в руки оружие в Украине и пользовался им при невыясненных обстоятельствах — это все-таки важно. И надо расследовать что этот человек делал. Будь то россиянин, беларусь, бразилец, поляк. А оказывается "не важно". Закон не один для всех. Сделаем ремарку и напомним очень знакомое поведение некоторых "змагаров" на митингах или похожие с "Правым сектором" призывы к владельцам огнестрелов выходить на улицы. Или методички. Ничего не напоминают такие "мирные протесты"? Или "это другое"?».

Другим за популярністю є меседж про «роль Заходу» в житті Протасевича та протестів у Білорусі. Канали приписали Романа до рядів «соросят». Ба більше, стверджують, що його «завербували» ще коли той був дитиною: «ОЧЕНЬ трудный ребёнок, ушедший из семьи, сам выкладывает этот ролик с рассказом, что будет скрываться, чтобы не попасть в социальный приют. За спиной УЖЕ отчисление из лицея, потом из обычной школы, уход из семьи. Родители ТОГДА говорили, что Роман "попал под влияние каких-то политтехнологов и ведёт себя как зомби". Речь о соросовской программе имени Константина Калиновского». За версією низки телеграм-каналів, «страшний Захід» контролював Романа чи не все його життя: «После службы у украинских нацистов, Романа Протасевича приняли на работу в "Радио Свобода", он проходил стажировку в Праге и в США. То есть, это проверенный и очень информированный западный кадр» — тому Захід так активно захищає журналіста, мовляв, вони бояться, що Протасевич заговорить. «Его поимка грозит Западу утечкой большого количества информации, которая касается организации подрывной работы. Протасевич сдаст белорусскому КГБ имена, явки, пароли западных офицеров и деятелей, организовывающих информационную борьбу против Русского мира». Протасевича часто називають маріонеткою Заходу. Цікаво, що поки одні демонізують Романа, інші налаштовані «хейтити» Захід. Тиснуть на емоцію співчуття, мовляв, простий хлопець став пішаком «жорстокого Заходу». Продовжують тезу про «агента Заходу» протестами в Білорусі. Зокрема, називають Протасевича «професійним медіаекстремістом», мовляв, той свідомо провокував протести й заклики до насильства, адже отримував за це гроші «на пряму» від Заходу. Цікаво, що спонсорів Роману приписують різних: від генералізованого «Заходу» до польського Агентства внутрішньої безпеки (ABW).

Третім за популярністю є наратив про те, що «українська влада нічим не краща за диктатора Лукашенка». «Страна, в которой сажают за репосты, избивают за свободу слова, закрывают каналы и преследуют журналистов». «Резидент» звинувачує українську владу в лицемірстві, мовляв, критикують Лукашенка, що той посадив журналіста, а самі намагаються зруйнувати свободу слова в Україні. «Наши чиновники/политики хотят проголосовать законопроект о медиа, который уничтожает свободу слова, но критикуют Лукашенко за подобные действия. Арестовывают двух девушек за работу на политические телеграм-каналы, но критикуют Лукашенко за подобные действия. Когнитивный диссонанс или двоемыслие украинской власти вызывает презрение в обществе». Дехто критикував дії української влади щодо затримання білоруського опозиціонера. Максим Могильницький, керівний партнер адвокатського об'єднання «Могильницький та партнери», у своєму телеграм-каналі пише, що закриття авіасполучення з Білоруссю не вигідне українцям, навпаки, мовляв, українців залишили без права вибору, ще й змусили платити за політичні рішення з власної кишені. «А чего ради? Протасевич этот брат нам или сват? Может нам от белорусского майдана польза какая будет или материальные блага от "старших партнёров" за солидарность обломятся? Ведь если чем-то жертвуем, то должны обрести, верно? Выходит, что нет. Затянем пояса за партнерское "спасибо"».

Загалом частина каналів намагається легітимізувати дії Лукашенка, мовляв, це були справи національної безпеки, а безпека понад усе. «Крокодил» радить не заморочуватися з версією про мінування, адже «все і так зрозуміло» (з відсилкою, що Протасевич нібито воював на Донбасі): «Признать спецоперацию и заявить, что это делалось в национальных интересах страны, звучит намного логичнее». І взагалі — сам винен, мовляв, білоруський диктатор всіх попереджав, що буде переслідувати екстремістів та радикалів, які намагалися «влаштувати державний переворот».

Графік інтерактивний, будь ласка, натисніть на нього, щоб отримати більше інформації

Найчастіше в телеграм-каналах вдаються до тактики дискредитації. Романа намагаються буквально виставити в найгіршому світлі, щоб утримання в Білорусі й можлива смертна кара не здавалися такими жорстокими. Списують із рахунків по всіх фронтах. Намагаються нав'язати думку, що «поганим» він був завжди: «ОЧЕНЬ трудный ребёнок, ушедший из семьи». Висміюють Романа як журналіста: «Венедиктова отрицает, что дело в отношении Медведчука является политизированным. Ну да, а Протасевич журналист». Більшою мірою ображають як людину: «Безграмотный, фриковатый, глупый, не умеющий связно выразить ни одной мысли».

«Детектор медіа» продовжує моніторити висвітлення ситуації з Романом Протасевичем різними медіа.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY