detector.media
04.06.2021 08:20
Батько Протасевича про інтерв’ю сина: Наслідки перебування в катівнях КДБ та знущань
Батько Протасевича про інтерв’ю сина: Наслідки перебування в катівнях КДБ та знущань
Радник Тихановської висловив схожу думку та заявив, що опозиція робитиме все, щоб звільнити Романа Протасевича.

Батько співзасновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича Дмитро Протасевич вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» наслідком тортур та знущань у СІЗО. Про це він сказав каналу «Настоящее время».

«Мені як батькові дуже важко. Якщо хтось дивився цей фільм, він може помітити, що у Романа постійно йде внутрішня боротьба між тим, що він повинен сказати, і між тим, що він ніколи б у житті не сказав. І це дуже видно по обличчю. Я впевнений, що це наслідки більш ніж тижневого його перебування в катівнях СІЗО КДБ, знущань, катувань», – зазначив Дмитро Протасевич.

Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вячорка висловив схожу думку та заявив, що опозиція робитиме все, щоб звільнити Романа Протасевича.

«У нас тепер є два Романи Протасевичі: Роман Протасевич на свободі і Роман Протасевич у КДБ. І це дві різні людини. Те, що ми чули, бачили, – це зовсім інший Роман Протасевич, він говорить те, що йому сказали говорити. Зрозуміло, що і слова, і формулювання, і те, як він підносить інформацію, і ці вихваляння Лукашенка – це все результат тортур, це результат того, в якому психологічному і фізичному стані він перебуває», – сказав він.

Як писав ДМ, 3 червня Роман Протасевич в «інтерв’ю» на державному білоруському каналі «ОНТ» «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. На початку розмови він сказав, що нібито добровільно погодився на інтерв'ю і почувається «прекрасно». Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

Разом з Протасевичем затримали його дівчину Софія Сапегу. Її утримують у мінському ізоляторі на Окрестіна. Міністерство закордонних справ РФ заявило, що Сапегу підозрюють «у скоєнні злочинів в період з серпня по вересень 2020 року». За даними росЗМІ, Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями Кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342). Її заарештували на два місяці. Ввечері 25 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення його Сапеги, на якому вона каже, що є редакторкою Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі», що спеціалізується на розкритті особистостей ОМОНівців і інших силовиків, причетних до придушення акцій протесту у Республіці. Сапегу теж визнали політув'язненою. 28 травня Партизанський районний суд Мінська відхилив скаргу адвоката на затримання Сапеги. Очільник МЗС Білорусі Володимир Макей сказав, що її можуть помилувати або передати для відбування покарання до Росії.

1 червня Лукашенко заявив, що справи білоруського журналіста Романа Протасевича та громадянки РФ Софії Сапеги буде розглядати виключно білоруський суд.

25 травня Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що подала до Генеральної прокуратури Литви позов проти Олександра Лукашенко через «викрадення з терористичними намірами». Пізніше Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Федеральне бюро розслідувань США повідомили, що почали розслідування обставин вимушеної посадки літака ірландської компанії Ryanair в Мінську.

Фото: стопкадр з відео Настоящее время

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY