detector.media
02.06.2021 14:06
Поліцейському оголосили підозру через напад на Кутєпова
Поліцейському оголосили підозру через напад на Кутєпова
Слідство ще триває.

Київська міська прокуратура 2 червня повідомила, що поліцейському оголосили підозру через напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова біля Кабінету Міністру.

Його підозрюють в умисному перешкоджанні законній діяльності журналіста та пошкодженні його майна (ч. 3 ст. 171, ч. 1 ст. 347-1 КК України).

«Співробітник Управління патрульної поліції у місті Києві Департаменту патрульної поліції Нацполіції України, перебуваючи на чергуванні з охорони громадського порядку, не представившись та не роз’яснюючи законності своїх вимог, наказав журналісту залишити парк. Після цього, в порушення вимог Закону України "Про Національну поліцію", без попередження про застосування фізичної сили та надання часу для виконання своїх вимог, схопив останнього за рукав та насильно, усупереч волі виштовхав на тротуар парку. Надалі правоохоронець, не зважаючи на зауваження журналіста щодо перешкоджання здійсненню ним законної професійної діяльності, задля припинення відеозйомки, яку він вів, вибив з його рук мобільний телефон, а стабілізатор, на якому він був закріплений, переламав навпіл», – розповіли в прокуратурі.

Слідство ще триває.

Як писав ДМ, Державне бюро розслідувань за рік не оголосило підозри в провадженні про напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова. Цю справу розслідують з 29 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) ККУ. Кваліфікацію злочину не змінювали, попри те, що Кутєпов пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків. На його думку, розслідування можуть затягувати, бо поліцейський не зможе працювати в правоохоронних органах, якщо його засудять за перевищення влади. Загалом журналіст підозрює, що правоохоронці намагаються затягнути розслідування, щоб закрити провадження за строком давності.

Начальник управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля повідомив, що Національна поліція України затвердила результати службової перевірки щодо лейтенанта поліції Антона Добренка та рядового поліції Олександра Якобчука, яку проводили через напад на Богдана Кутєпова. За її результатами, до поліцейських застосували дисциплінарні стягнення у вигляді суворої догани.

Нагадаємо, 29 квітня 2020 року поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку, коли він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він разом з колегою висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Журналіст розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження.

Спершу правоохоронці встановлювали обставини інциденту. Далі почали службове розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин на подання заяви та свідчень, оскільки поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. Натомість начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик говорить, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активістиМедіарух «Медіа за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, міжнародна організація Freedom House.

Фото: Київська міська прокуратура

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY