detector.media
02.06.2021 11:41
Данілов: Захоплення літака Ryanair у Білорусі має всі ознаки операції російських спецслужб
Данілов: Захоплення літака Ryanair у Білорусі має всі ознаки операції російських спецслужб
Олексій Данілов: Події в Білорусі стали викликом для всього світу.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що захоплення літака Ryanair з опозиційним журналістом Романом Протасевичем на борту має всі ознаки операції російських спецслужб.

Про це Данілов заявив під час візиту до Литви 31 травня – 1 червня.

«Події в Білорусі стали викликом не лише для Європи, але й для всього світу…(захоплення літака Ryanair у Білорусі) має всі ознаки операції російських спецслужб. Вони здійснюють постійні провокації, і якщо цього не помічати, вони будуть рухатися далі», – цитує Данілова пресслужба РНБО.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу, 25 травня Сапегу заарештували на два місяці.

Самопроголошений президент Олександр Лукашенко заявив, що Сапегу разом з Протасевичем будуть судити у Білорусі.

За даними ЗМІ, Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Пізніше це підтвердив і швейцарський провайдер, з поштової скриньки якого надійшов лист.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закрила своє небо для білоруських літаків.

Фото: пресслужба РНБО

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY